Vlada SBK pomaže Bolnici za plućne bolesti i TBC: Bit će formiran odjel palijativne njege za najteže bolesnike

U Bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu (TBC) u Travniku u završnoj je fazi nekoliko projekata, od povećanja energetske efikasnosti, do obnove pojedinih odjela i skorog otvaranja onkološkog i odjela za palijativnu njegu.

Dijagnostička oprema je značajno obnovljena, a nekad zapušteni prostori danas izgledaju potpuno drugačije.

Važan posao

– Ovo je impresivan rad Uprave, zaposlenih i saradnika ako se sjetimo kako je ova bolnica izgledala prije četiri godine. Ovo je sad nova bolnica, s novim izgledom. Mislim da su uradili jedan važan posao u građevinskom dijelu, ali i u opremanju i dijagnostici. Značajna sredstva su uložena, ali ovo je i primjer domaćinskog ponašanja, gdje je urađeno mnogo. Dosta je urađeno u oblasti dijagnostike i projekta otvaranja onkologije, koji je u drugoj fazi realizacije i slijedi treća i završna faza – kazao je premijer SBK Tahir Lendo.

Članovi Vlade SBK koji su obišli Bolnicu za plućne bolesti i TBC bili su pozitivno iznenađeni realizacijom projekata i obećana je podrška za nove projekte, a to su otvaranje prijemnog i odjela palijativne njege.

– Ostaje dosta posla. Mi smo prešli pola puta i planiramo nastaviti ove projekte. Cilj je da svi objekti u sklopu bolnice budu energetski učinkoviti te da ponudimo nove usluge pacijentima, prije svega, iz naše pulmološke djelatnosti, onkološki odjel je u drugoj fazi, a imamo tri koraka koja moramo prijeći. Odjel palijativne njege je nešto što ovom kantonu treba.

Nabavka aparata

To je gorući problem jer sve je više pacijenata koji su u terminalnoj fazi karcinoma, a to su i hronični pacijenti kojima se ne može pomoći. Uz sve ovo, planiramo napraviti i okupacionu terapiju i dnevnu bolnicu za bol, gdje bi pacijenti dobivali terapiju protiv bolova i drugu simptomatsku terapiju – kazao nam je dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti i TBC.

Vlada SBK je ranije izdvojila sredstva za nabavku savremenog digitalnog RTG aparata.

Kenan Kavazović/avaz.ba

Nema komentara

Napiši komentar

*

*