Udruženje RVI Bugojno: Saopštenje povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

U povodu obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog Dana osoba sa invaliditetom, nevladina organizacija „Udruženje Ratnih Vojnih Invalida općine Bugojno“ kao najmnogobrojnija organizacija/udruženje koje okuplja osobe sa invaliditetom na području općine Bugojno pozdravlja dosadašnje i poziva na poduzimanje daljnjih napora u stvaranju uslova za unapređenje poštivanja i ostvarivanja ljudskih prava osoba sa invaliditetom kako u lokalnoj zajednici,  SBK-u tako u Federaciji Bosne i Hercegovine i širem regionu.

Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom, 3.decembra Dan je međunarodnog poštivanja promoviran od strane Ujedinjenih Naroda od 1998.godine koje ima za cilj postizanje boljeg razumjevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarenje svih prava koje osobe sa invaliditetom imaju , kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

Obilježavanje ovogodišnjeg Dana osoba sa invaliditetom održava se pod sloganom „Transformacija ka održivom i otvorenom društvu za sve“ čime želimo posebno da istaknemo imperativ u procesu podizanja svijesti o pravima osoba sa invaliditetom. Poduzimanjem dodatnih napora da se uklone sve vrste barijera i ostvari puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom, ostvariće se konačni cilj izgradnje budućnosti po mjerama svih ljudi, bez obzira na njihov trenutni status u društvu. Pitanja osoba sa invaliditetom takođe trebaju i moraju biti sastavni dio strategija razvoja, zapošljavanja, smanjenja siromaštva i društvene isključenosti, itd. S tim u vezi, obilježavanje 3. decembra idealna je prilika da se još jednom ukaže na važnost primjene međunarodnog i domaćeg zakonodavstva u oblasti invalidnosti, sa posebnim akcentom na usvajanje, izdvajanje sredstava i sprovedbu Lokalnih akcijskih planova u oblasti invalidnosti u kojim su jasno definirani prioriteti i odgovornosti svih aktera u procesu ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom.

Predsjednik Udruženja RVI Bugojno

Sabahudin Velić – Rudi

Nema komentara

Napiši komentar

*

*