U Sultan Ahmedovoj džamiji održana centralna mevludska svečanost

U Sultan Ahmedovoj džamiji sinoć, poslije jacije-namaza održana je centralna mevludska svečanost povodom dana rođenja Muhammeda, a. s., koji se u islamskoj tradiciji obilježava 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru.

Tom prilikom, prigodan program ilahija i mevluda izveli su imami Medžlisa Islamske zajednice Bugojno.

Muslimani u petak, 1. decembra obilježavaju dan u kojem je rođen Muhammed, a. s., – mevlud.

U petak će u džematu Kopčić biti upriličen mevlud za žene, a u džematu Gračanica mevlud za polaznike mekteba.

Dan kasnije, u džematu Sultan Ahmed prigodno predavanje održat će prof.dr. Šefik ef.Kurdić, a u nedjelju u džematu Poriče Midhat ef. Čakalović.

Mjesec mevluda, koji organizira Medžlis IZ Bugojno, trajat će do 24. decembra.

Mevlud, dan rođenja Muhammeda, a.s., u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a. s., kao nekoga ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom da je kao poslanik iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Muhammed, a. s., se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti.

Čovječanstvu je vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo: da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe. Iz poštovanja prema svome voljenom Poslaniku, muslimani u BiH stoljećima 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu, a. s.

Tokom učenja mevluda, kao i tokom cijelog mjeseca rebiu-l-evvela, muslimani donose salavate, blagoslove na Muhammeda, a. s., i taj čin ima posebnu vrijednost s obzirom da salavate, blagoslove na Muhammeda, a. s., istovremeno s ljudima, donosi Allah džellešanuhu i odabrani meleki.

Ove godine 12. rebiu-l-evvel obilježava se u petak, 1. decembra 2017. godine. Taj dan u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu hutbu povodom 12. rebiu-l-evvela kazivat će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović.

Nema komentara

Napiši komentar

*

*