SVAKI DAN DJETINJSTVA JE BAJKA – ČAS U TEATRU I NA INTERNETU

                                               ČAS U TEATRU I NA INTERNETU

                                             SVAKI DAN  DJETINJSTVA JE BAJKA

Piše: Vernesa Manov

Akvarel : Meho Manov

Poštovani čitaoci ovog teksta, odrasli i djeco!

Iza nas je sedam dana koji su u svijetu proglašeni Sedmicom djece.

 Ekipa Teatra Fedra Bugojno  kroz dugogodišnje aktivnosti na Dječijoj sceni, osim ovih sedam u svijetu priznatih dana djeteta, podržava djecu i mlade na sebi svojstven, teatarskom čarobnom umjetnošću ispunjen način, pružajući djeci našeg grada da uživaju u odrastanju čineći svoja radoznala i predivna  bića bogatijim za onaj snop svjetlosti na Fedrinim daskama koje život znače.

A ima li išta humanije prema najmlađima od toga da im se  srce ulije hrabrost da stanu na pozornicu i bez straha kažu pjesmu o roditeljima,sestri,bratu, suncu,rijekama,prijateljstvu,nastavnici, simpatijama, školskim dogodovštinama- sve što dijete može da doživi ili izmašta?

Jučer ujutro, po ko zna koji put u proteklih devet godina, uživah beskrajno u tim subotnjim trenucima koje smatram svetim na neki svoj način zbog nevjerovatnog osjećaja i količine humanosti, ljubavi, dobrote, nepatvorenosti, bistrine, glumačkog talenta koje djeca na probama u teatru ispoljavaju.

Posmatram  odraslije djevojčice i dječake koji strpljivo pomažu onima koji s puno mlađi od njih,ali na sceni svi su prijateljski raspoloženi. Puno glume,mašte, arta je djetinjstvo kojem upravo svjedočimo.

Na izlasku  tri male glumice pozdravljaše  se sa dvije male balerine koje su nastavile koračati scenom  na probi tamo gdje mi završismo Elsine korake u performansu koji će bit  ubrzo promoviran na promociji knjige o djeci Fedrinog arta.

Naše šarene glumačke kostime zamijenile su bijele lepršave haljinice i  baletanke. Koračajući holom KSC Bugojno susretasmo djevojčice koje odlaziše na probu folklora.

Koliko ljepoti u toj umjetničkoj raznolikosti subotnjeg jutra!

 Znam da su tog jutra u istom maniru, da bodre ljepotu djetinjih života, trajale aktivnosti i u drugim ekipama, sportskim i umjetničkim, koje se bave djecom našeg grada i čine sve da se stvaraju okolnosti da ona izrastu u ljude budućnosti,svestrane i dobronamjerne.

Sretan je svijet u kojem odrasli bodre djecu u njihovom odrastanju i ostvarenju njihovih života u pravoj punoći duhovnog, intelektualnog, umjetničkog,sportskog nadahnuća.

Jedna moja učenica je  na prvoj stranici sveske za lektiru nacrtala srce i u tom srcu napisala riječ KNJIGA.

Razmišljam o tom srcu i riječi dok pišem novi scenarij o „Sretnom kraljeviću“.

Znaju djeca inspirisati kao niko na svijetu, samo mi, odrasli od svog ega, nekada ne znamo da smo po riječima Malog Princa djeci pravo „čudni“ jer ih rijetko i jako malo razumijemo. Kao da nikada nismo bili djeca!

U jednoj sceni našeg Multimedijalnog programa“Čas u teatru“ djeca razgovaraj  sa publikom.

Nećete vjerovati,odrasli imaju najmanje ideja kada djeca traže savjet!

Van scene, vjerovatno, prštimo od savjeta, kritika, prijedloga i mudrosti!

Pred konkretnim trenutkom, često smo nemušti, a djetinjstvo ne stoji! Djetinjstvo se hitro kreće prema najuzbudljivijem periodu života. To je period u kojem nam se sve čini da smo i djeca i odrasli ljudi istovremeno. Djeca žele odgovore na pitanja, nezaustavljivo i razigrano igrajući predstavu svog odrastanja.

Mladost je ta koja djeca našeg vremena čeka kao izazov koji ne smije imati poguban rezultat u budućnosti.

Zbog djece, zbog mladosti, zbog nezaustavljive rijeke života i sutra, dan nakon Međunarodne sedmice djeteta, molim Vas, budite dobronamjerni prema djeci!Ona su oni odrazi u ogledalu naše budućnosti!

Najmlađi glumci i glumice, kao i urednici ove kolumne i programa “ČAS U TEATRU“ u mjesecu oktobru i novembru priprema niz manifestacija i događaja koji će život i grada i djece,a i odraslih, učiniti ljepšim i maštovitijim za svjetla na sceni, nama najljepšeg teatra, Teatra Fedra Bugojno.

Sretno Vam djetinjstvo, djeco, želim od srca!bajka

Nema komentara

Napiši komentar

*

*