‘Shell’ stiže u BiH da traži naftu: Iz pregovora se povukli prije dvije godine, a sad su se predomislili…

Ova kompanija je 2011. imala potpisan Memorandum o razumijevanju koji je produžavan i 2013. i 2014. iz pregovora s Vladom FBiH iznenada su se povukli 2015. godine

Jedna od najvećih svjeskih kompanija “Shell” iskazala je interes za poslovnu saradnju s predstavnicima Vlade FBiH kada su u pitanju istraživanja i eksploatacija nafte na području Federacije.

Sastanak predstavnika “Shella” i Vlade FBiH zakazan je za 23. oktobar u Sarajevu. Oni su iskazali volju da se vrate u pregovore s Vladom FBiH i dobiju koncesiju za istraživanje.

Za istraživanje i eskploataciju bili su predloženi blokovi Bugojno, Slunj, Bihać, Bosanska Krupa, Prijedor, Drvar, Ključ, Knin, Glamoč, Sinj, Livno, Prozor, Imotski, Mostar, Kalinovik, Ploče, Metković, Ston i Dubrovnik.

Ovu informaciju potvrdio je federalni ministar Nermin Džindić.

– Tačno je da su zakazali sastanak i vidjet ćemo šta će od svega biti. Interes da se vrate u BiH postoji, rekao je Džindić.

Ova kompanija je 2011. imala potpisan Memorandum o razumijevanju koji je produžavan i 2013. i 2014. iz pregovora s Vladom FBiH iznenada su se povukli 2015. godine.

Džindić je potvrdio da će početkom naredne sedmice biti održan sastanak na kojem će biti donesena konačna odluka o raspisivanju javnog poziva za izbor stručnog međunarodnog konsultanta koji će pregovarati s potencijalnim istraživačem nafte.

Ministar navodi da je posao međunarodnog konsultanta da vodi pregovore i izabere najstručniju kompaniju kako bi bio potpisan najpovoljniji ugovor za Federaciju.

2 komentar

Napiši komentar

*

*

  • Rupa
    16 Oktobra 2017 at 10:43 - Reply

    Samo nek’ se bušu.

  • VODA
    16 Oktobra 2017 at 08:15 - Reply

    PITKA VODA JE SKUPLJA OD NAFTE. NEDAJTE DA VAM UZMU NAJVECE PRIRODNO BOGATSTVO !!!