Šarena džamija u Travniku rekonstrukcijom dobija jače temelje i osvježen izgled

Rekonstrukcija Šarene džamije u Travniku, jedine džamije u Bosni i Hercegovini i regiji s munarom na lijevoj strani, je u toku, a njom će biti obuhvaćeni i poslovni objekti u sklopu džamije.

Šarena džamija ili Sulejmanija vremenom je u Travniku postala i turistička atrakcija za posjetitelje koji dolaskom u vezirski grad žele posjetiti sve njegove znamenitosti. Zub vremena nanio je štete objektu koji se i danas koristi za obavljanje vjerskih dužnosti, a iz Medžlisa Islamske zajednice Travnik su istakli da ovim projektom žele uljepšati stari dio grada.

“Projektom ćemo sanirati temelje džamije, a uredit ćemo i kanale vode koja protiče oko džamije. Trenutno se radi na učvršćivanju šipova i temelja te zamjeni pločnika oko džamije”, kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Travnik Salih ef. Indžić.

Istakao je kako će se nakon vanjskih radova pristupiti unutrašnjem uređenju objekta, krova i munare.

“Džamija je počela tonuti zbog tla na kojem se nalazi, ali i vode koja je vjerovatno pronašla put ispod džamije. Zbog toga smo pristupili i sanaciji kanala za odvod vode oko džamije te učvršćivanju temelja i šipova na kojima je napravljena džamija”, dodao je Indžić.

Planirana je i gradnja mokrih čvorova te abdesthana za muškarce i žene.

Nedavno je na prostoru Medžlisa Islamske zajednice Travnik otvorena i obnovljena Varoška džamija koja je nakon Šarene džamije druga najstarija džamija u Travniku.

klix.ba

Nema komentara

Napiši komentar

*

*