Prosvjetni radnici iz SBK-a 18. decembra stupaju u generalni štrajk

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja SBK-a donijeli su odluku o stupanju u generalni štrajk 18. decembra, nakon što je u školama proveden referendum o tom pitanju.

Čak 88 posto članova Sindikata podržalo je organiziranje štrajka, a na taj potez Sindikat se odlučio i zbog toga što nije došlo do približavanja stavova oko potpisivanja kolektivnog ugovora s pregovaračkim timom Vlade SBK-a.

Kako je kazao potpredsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja SBK-a Abdulah Serezlija, paralelno s donošenjem odluke o pokretanju procedure za stupanje u generalni štrajk upućen je zahtjev drugoj strani „za početak procesa mirenja, tako da još postoji prostor za dogovor“.

Uz potpisivanje kolektivnog ugovora za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja, sindikati zahtjevaju da se plaće prosvjetnih radnika usklade s porastom životnih troškova.

Traže da se van snage stavi Pravilnik o ocjenjivanju i napredovanju nastavnika i saradnika, koji je u prvostepenoj presudi proglašen nezakonitim, kao i da se izvrše izmjene i dopune Zakona o srednjoj školi, i izradi Pravilnik o zbrinjavanju tehnološkog viška u školama.

 

Fena

2 komentar

Napiši komentar

*

*

  • Fer_Play
    7 Decembra 2017 at 11:10 - Reply

    Nek se mladi ljudi s biroa zaposle

  • enes
    6 Decembra 2017 at 23:40 - Reply

    A sta hoce vise bogte,,,,, kako ih nije stid, te škle sto su zavrsili to je najlakse zavrsiti u fakultetnom obrazovanju … a hoce da imaju najbolje plate… ma dosta više… ti neradnika, ako im se ne svidja nek idu u OLIP, Kozaru, prevent…. STID VAS VIŠE BILO.