Njemačka firma nudi kooperantima iz Bugojna sadni materijal i ostali repromaterijal za sadnju zelenog feferona

U srijedu 18.oktobra 2017.godine u Općini Bugojno održana je prezentacija projekta proizvodnje zelenog feferona na otvorenom prostoru. Prezentaciji koju su organizovali Općina Bugojno u saradnji sa firmom Carl Kuehne, poslovna jedinica Mostar.

Bugojno: Prezentacija „Program proizvodnje i plasmana paprike …

Bugojno: Prezentacija „Program proizvodnje i plasmana paprike – feferon“

Geplaatst door Bugojno op woensdag 18 oktober 2017

Firma Carl Kuehne, poslovna jedinica Mostar, ovim projektom nudi svakom kooperantu sa kojim bi potpisala ugovor neophodni sadni i ostali repromaterijal, a čiju vrijednost bi proizvođači vratili kroz plod zelenog feferona koji bi ova firma otkupila.

Firma Carl Kuehne, poslovna jedinica Mostar, nudi svakom kooperantu sa kojim bi potpisala ugovor slijedeće:
– Sadni materijal, koji oni obezbjeđuju,
– Đubriva i zaštitna sredstva,
– Sistem za navodnjavanje „kap po kap“,
– Malč foliju,
– Edukaciju,
– Organizirani otkup.

Vrijednost preuzetog sadnog materijala i ostalog repromaterijala iznosi oko 1.700 KM po dunumu, a ovaj iznos kooperanti će vratiti kroz plod zelenog feferona koji će ova firma otkupiti.

Zasnivanje proizvodnje se vrši na površinama od 1 do 4 dunuma. Firma Carl Kuehne sugeriše da je najbolje izvršiti sadnju zelenog feferona na površini od 2-4 dunuma, jer se na većim površinama može zaraditi i više.

Mogući prinosi po dunumu iznose od 5 – 7 tona. Otkupna cijena iznosi 0,90 KM po kilogramu. Moguć je čist prihod od 3.000 KM. Berba je svakih 8 do 12 dana, a tokom vegetacije ima 8 do 10 berbi.

Prisutnima su se obratili predstavnici njemačke firme Carl Kühne, poslovna jedinica u Mostaru,  koji su prezentirali sve informacije vezane za ekonomski dio uzgoja (potrebna ulaganja, potpisivanje ugovora, način otkupa, obaveze proizvođača i otkupljivača, kao i način isplate kooperantima), a zatim i sam način proizvodnje zelenog feferona na otvorenom uz sve potrebne agrotehničke mjere.

Po završetku prezentacije, prisutni poljoprivredni proizvođači su postavljali pitanja predstavnicima njemačke firme o svemu što je vezano za samu proizvodnju, uslove proizvodnje i finansijsku konstrukciju ovakvog uzgoja ove biljke.

Nema komentara

Napiši komentar

*

*