Kompanija BNT – Tvornica strojeva i hidraulike Novi Travnik: Nakon haubice, razvijaju novo razorno oružje

Kompanija BNT – Tvornica strojeva i hidraulike Novi Travnik, koja je proizvela prvu bh. haubicu, radi na razvoju još jednog razornoga oružja. Riječ je o minobacaču dugog dometa, za što je dobila i financijsku podršku Vlade FBiH. Vlada je odlučila podržati rad tog preduzeća s 300.000 KM, a sredstva su, između ostalog, namijenjena za razvoj minobacača dugog dometa.

Sredstva su namijenjena za povećanje produktivnosti kroz nabavu kompresora, popravak i optimizaciju kapaciteta za cinčanje i kromiranje, popravak i modernizaciju uređaja u okviru laboratorija, popravak stroja za 3D mjerenje i razvoj minobacača dugog dometa – navedeno je iz Vlade FBiH.

Riječ je o dijelu grant sredstava utvrđenih ovogodišnjim proračunom FBiH Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije na stavci kapitalnih transfera javnim poduzećima i namijenjenih finansiranju razvojnih projekata. Jasno je kako nije riječ o prevelikim sredstvima, ali je ta vijest važna jer pokazuje kako bh. kompanije iz namjenske industrije ne samo da sve više proizvode već razvijaju i vlastite modele oružja.

1 komentar

Napiši komentar

*

*

  • Enes
    12 Novembra 2017 at 19:54 - Reply

    Koliko se sjecam brastvo je inprije rata proizvodilo to isto oruzije a u toku rata inpuske . Nemojte ljudima lagati kako ste tek aad poceli sa tim. Menagment firme laze