Kako izabrati zrelu i slatku lubenicu?
Došle su nam prve lubenice 2014. godine i s njima i vječita dilema: kako odabrati zaista slatku i zrelu lubenicu?
Evo nekoliko savjeta uz pomoć kojih više nećete doći kući s nezrelom lubenicom od 20 kilograma.
1. PREGLEDAJTE JE
Stručnjaci kažu da su ukusnije one lubenice koje su simetričnog oblika. Zrela lubenica je uglavnom tamnozelene boje, a dobar znak je i kada na sebi ima malo ožiljaka.
2. PODIGNITE JE
Zrela lubenica je teška, a nezrela lagana za svoju veličinu. Čak 92 procenta lubenice čini voda.
3. OKRENITE JE
Pri kupovini pogledajte i stranu na kojoj je lubenica ležala na zemlji. Lubenica bi na tom mjestu trebalo da bude kremastožute boje, između boje banane i limuna. Ukoliko je taj dio bijele boje ili svjetlozelene boje, to je znak da nije dovoljno zrela.