Zvizdić otvorio sportsku dvoranu u Gornjem Vakufu

Moderno opremljeni kabinet za učenike koji uče turski jezik u O.Š. “Voljevac” u Voljevcu kod Gornjeg Vakufa te sportska dvorana koju je ovaj grad prvi put dobio, svečano su otvoreni u četvrtak, a zahvaljujući donacijama koje su došle iz Republike Turske.

Prema riječima Fikrete Sušić, direktorice Osnovne škole “Voljevac” u Voljevcu nedaleko od Gornjeg Vakufa, sredstva za opremanje kabineta za turski jezik došla su iz općine Sancaktepe.

“Od samog uvođenja turskog jezika, naša je škola među prvima koja je uvela taj jezik. Svi učenici su se opredijelili za turski jezik, a zahvaljujući institutu Yunus Emre došli smo na red za dobijanje najsavremenije opreme. Finansijska sredstva je obezbijedio načelnik općine Sancaktepe, Ismail Erdem, u visini od 14.538 KM, a u to su uključeni i radovi. Dobili smo najsavremenija sredstva za izučavanje drugog stranog jezika i poboljšanja kvaliteta obrazovanja”, rekla je Sušić i istakla kako u ovoj školi 72 učenika uče turski jezik, a učenicima su, zahvaljujući institutu Yunus Emre, obezbijeđene školske torbe i druga pomagala, te je upriličen kratki umjetnički program.

Nakon svečanosti otvaranja modernog kabineta za učenike koji uče turski jezik u ovoj školi, zvanice su se uputile ka Gornjem Vakufu gdje je popodne otvorena moderna sportska dvorana koju je ovaj grad prvi put dobio.

Završetak radova na izgradnji dvorane finansirani su od sredstava TIKA-e te općine Sancaktepe iz Istanbula, koja je pobratim općine Gornji Vakuf.

Načelnik općine Gornji Vakuf, Sead Čaušević, rekao je kako je ovo dan kada su svi radosni, a da je općina Sancaktepe obezbijedila sredstva u visini od preko 1.200.000 KM za završetak radova na dvorani.

“Ovo je historijski dan za našu općinu. Dan kada smo svi sretni i radosni, a pogotovo naši sportisti i sportski radnici, jer je Gornji Vakuf – Uskoplje dobilo sportsku dvoranu. Sama izgradnja dvorane počela je 2009. godine i ovo je jedan od najvažnijih projekata naše općine u posljednjih 30 godina. Upravo te godine je osnovana i naša bratska općina, Sancaktepe, koja je nas je i finansijski podržala. Inicijalna sredstva je osigurala Vlada FBiH u iznosu od 400.000 KM te općine u visini od 300.000 KM”, rekao je i dodao kako su uporedo pokrenuti i još neki projekti.

Mahmut Cevik, direktor TIKA-e za Balkan i Jugoistočnu Evropu rekao je kako su mladi ljudi budućnost ove države.

“Ovaj projekat je izuzetno bitan za mladost ove države. Na Balkanu i u BiH realizujemo projekte koji će dati veliki doprinos u razvoju naše mladosti i naše djece. Mislimo da je mladost budućnost ove države. Alija Izetbegović 1945. godine je započeo borbu za mladost ove države, a isto je uradio i Mustafa Kemal Ataturk 19. maja 1919. godine, što je doprinijelo razvoju mladosti Turske. I jedan i drugi su vjerovali u mladost svojih država”, rekao je Cevik.

Naglasio je kako je i Recep Tayyip Erdogan, nakon pokušaja puča u Republici Turskoj, rekao da su na ulice najviše izašli upravo mladi na njegov poziv. Mladost ovog grada je u toku proteklog rata radilo isto za Gornji Vakuf, dodao je Cevik.

Ismail Erdem, načelnik općine Sancaktepe iz Istanbula rekao je kako bratski odnos između općina svakim danom jača.

“Zelim da se zahvalim svima koji su učestvovali u implementaciji ovog projekta. Bosna i Hercegovina je prijateljska i bratska država Republike Turske. Želim da naglasim da će se bratski odnos između općina Sancaktepe i Gornji Vakuf nastaviti i u narednom periodu. Mi kao bratske i prijateljske države i općine osjećamo da su te veze iz dana u dan sve jače”, rekao je Erdem.

Ambasador Republike Turske u BiH, Haldun Koc, rekao je kako je sportska dvorana u Gornjem Vakufu jedan od dokaza jakih veza između Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

“Mi svi znamo kako su jake veze između Republike Turske i Bosne i Hercegovine i jedan od dokaza toga je i ova sportska dvorana. Zato želim da zahvalim načelnicima općina koji su odabrali ovakav projekat, a to je ulaganje u našu djecu. Želim da zahvalim i finansijeru, općini Sancaktepe te TIKA-i. Jako je bitno da BiH bude ujedinjena kako bi išla u pozitivnom smjeru u svakoj oblasti. Kada vi tugujete, i mi tugujemo, a kada se vi radujete, i mi se radujemo. Mi smo upoznati da ste se 15. jula zajedno s nama molili za Republiku Tursku, a zato vam se zahvaljujem”, kazao je ambasador Koc.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić rekao je kako je ovo još jedan u nizu projekata koje su realizovale institucije BiH uz pomoć prijatelja iz Turske.

“Zgrada ovakve dvorane za lokalnu zajednicu predstavlja značajan trenutak, jer je riječ o korisnom projektu koji će unaprijediti čitav spektar svih djelatnosti na nivou općine, a svjedočili smo još jednom u nizu projekata koje su bh. institucije na svim razinama vlasti uspjele implementirati uz pomoć TIKA-e kao jedne od najaktivnijih agencija koja je u zadnjih 10-15 godina realizovala stotine važnih projekata za BiH, a koji su digli i turističku ponudu, ali i kvalitet života, prvenstveno iz oblasti sporta i zdravstva”, rekao je Zvizdić te dodao da je Republika Turska iskreni i jaki prijatelj Bosne i Hercegovine koja pomaže na svim nivoima.

Potpredsjednica Federacije BiH, Melika Mahmutbegović istakla je u svom obraćanju kako su gradnjom ove dvorane građani općine Gornji Vakuf dobili mnogo, što obećava napredak u svakom pogledu.

Nakon obraćanja zvanica, svečano je prerezana i vrpca čime je dvorana i svečano otvorena te su uručene zahvalnice i pokloni, a otvaranju su prisustovali i svi sportski kolektivi koji će se koristiti dvoranom.

Anadolija

1 komentar

Napiši komentar

*

*

  • enes
    12 Maja 2017 at 11:49 - Reply

    prodati za jednu dvoranu,…. majko bozija na sta smo spali…