Zbog čega je smijenjen direktor bugojanskog “Binasa”

Vlada Federacije BiH smijenila je jučer na sjednici u Mostaru Adema Huskića s pozicije generalnog direktora bugojanske kompanije “Binas”. Umjesto njega, za v. d. direktora do okončanja konkursne procedure imenovan je Sabahudin Ganić. Razlog za Huskićevu smjenu, kako nam je nezvanično rečeno, jeste gubitak povjerenja Vlada FBiH kao većinskog vlasnika ove kompanije. No, pozadina je drugačija.

Huskićevu smjenu tražila je u više navrata SDA, a inicirao ju je ministar Aljoša Čampara. Imenovani Ganić kadar je SDA, a Huskić je bio kadar SBiH.

Kako prenosi Dnevni avaz, jedan od razloga Huskićeve smjene, ali ne i presudni, jeste i taj što je, kako je predočeno Vladi, firma Huskićevog sina predala Ministarstvu energije, rudarstva i industrije zahtjev za izdavanje saglasnosti za proizvodnju upaljača za minobacačku municiju što već rade u “Binasu”.,

U krugu Metalne industrije Bugojno, otac Adem Huskić direktor Binasa i sin Mehmed Huskić direktor „MSA-Metalworking“ d.o.o. Bugojno pokreću novu Fabriku namjenske industrije.

Ovih dana podnesen je Federalnom ministarstvu energije i industrije Zahtjev za proizvodnju namjenske industrije od strane firma iz Bugojna „MSA-Metalworking“ d.o.o. Bugojno vlasnika Mehmeda Huskića. Ništa nebi bilo čudno da Mehmed Huskić nije sin Direktora Adema Huskića privrednog durštva „Binas“ d.d. Bugojno, državnog većinskog vlasnika. Javna je tajna da prelijevanje državnog kapitala iz Binasa u privatnu firmu „MSA-Metalwoking“ d.o.o. Bugojno već traje par godina kroz nabavke materijala koje provodi kao komercijalista kćerka Amra Borić i nabavlja od sinove firme, kupovine fabrike u krugu preduzeća do nabavke zajednički mašina.

8 komentar

Napiši komentar

*

*

 • Fer_Play
  2 Oktobra 2017 at 11:15 - Reply

  uredu sve, stoji, al pretpostavljamo da si iz BINASA zaposlenik..

  • Enes
   2 Oktobra 2017 at 13:14 - Reply

   Mpzda a ti si sigurno zaposlenik javih institucija. Pa eto reci nam ko ce biti postavljen za direktora

 • Fer_Play
  29 Septembra 2017 at 18:47 - Reply

  Mozda je ovo neki enes iz BINASA zaposlenik,,,,?

  • enes
   29 Septembra 2017 at 19:22 - Reply

   FER PLAY ti čak ni ime nemas a pričas ko se krije iza mog imena.
   JEl sitina da su ga htjeli smijeniti prije godinu dana da bi nekogog drugog doveli nismo mogli jer su radnici stali uz direktora koji je platio sve plate radnicima koje su kasnile,
   Sad opet eto zbog sina koji ima firmu i koji je podnio zahtjev za proizvodnju nekih djelova , ja se pitam kakve veze ima jedan pravni subjekt sa drugim ako neko hoce da proizvodi isti dio, jel taj isti dio proizvode i druge firme pa niko ništa ne spori. Ali ovaj čovijek izgleda nekome smeta i tako počinje lov na vještice…

   • Fer_Play
    2 Oktobra 2017 at 11:16 - Reply

    uredu sve sto pricas, al ti si zaposlenik firme BINAS i to je to, nek vam je sretno

 • Fer_Play
  29 Septembra 2017 at 14:35 - Reply

  mislim da nije fer se kriti,,jer tako se sumlja u neke fine ljude,,,iza nekih kvazi-imena,,i kritika

 • Fer_Play
  29 Septembra 2017 at 14:34 - Reply

  A ko je ovaj enes

 • enes
  29 Septembra 2017 at 11:32 - Reply

  razlog nigdje veze, a šta bi onda trebali ovi drugih koji imaju svoje firme a drzavni zvanićnici su … a te iste firme rade za vladu …. itd.

  samo malo pre 1 godine da su ga htjeli smijeniti zbog nekog drugog razloga…

  ovo je lov na vještice od strane pojedinaca koji žele da se doćepaju ovog mjesta jer ima para u njemu.

  Ovako padaju ljudi koji znaju raditi da bi se doveli neki koji nemaju pojma samo da bi uništili firmu i uzeli novac, vidjett ćete za 3 godine da binas neće imati marke… kad dodje taj bolji novi direktor ( mislim poltron).