Vlada FBiH usmjerila sredstva na izgradnji brze ceste Lašva – Nević Polje

Vlada Federacije BiH odlučila je sav novac usmjeriti u izgradnju brze ceste koja bi spojila Travnik do autoceste 5C, dok će Vlada Republike Srpske veći dio, ako ne i sav novac od klirinškog duga, potrošiti na izmirenje poticaja poljoprivredicima.

Ruska Federacija jučer je uplatila 125 miliona dolara te tako izirila klirinški dug prea BiH nastao još prije raspada bivše Jugoslavije. Rusija je ranije sa svim državama nastalih raspadom Jugoslavije izravnala račune a posljednja u redu bila je BiH koja je prošla naajbolje: jedina je država ex Jugoslavije kojoj je Rusija izmirila dug u novcu a ne u robi, što je inače učinila sa svim drugim državama.

Novac je još ranije raspoređen: Federaciji BiH pripada 58%, Republici Srpskoj 29% , Institucijama BiH 10% te Brčko Distrikt 3%.

To praktično znači da će Federacija BiH dobiti (približno) 72.6 miliona dolara, Republika Srpska 36.3 miliona dolara, institucije BiH 12.5 miliona dolara i Brčko distrikt 3.7 miliona dolara.

Dakle, lavovski dio (oko 87 posto) pripada entitetima, koji su puno ranije napravili plan potrošnje dugo očekivanog novca iz Rusije.

Vlada Federacije BiH odlučila je sav novac usmjeriti u izgradnju brze ceste koja bi spojila Travnik do autoceste 5C. Riječ je o brzoj cesti od Lašva do Nević Polje čija ukupna procijenjena vrijednost iznosi  183 miliona eura.

Vlada Republike Srpske će veći dio, ako ne i sav novac, potrošiti na izmirenje poticaja poljoprivredicima koji hronično kasne i tek su nedavno isplaćeni za proteklu godinu.

Premijerka Republike  Srpske Željka Cvijanović nedavno je kazala da je za ovu godinu do sada isplaćeno 20 miliona KM, što je te trećina agrarnog budžeta koji inače iznosi  oko 60 miliona KM. S obzirm na katastrofalne razmjere suše koja je pogodila poljoprivrednike, poticaji će se uvećati za dodatnih 11 miliona KM,  pa će tako praktično sav novac od klirinškog duga biti usmjeren u poljoprivredni sektor.

 

Nema komentara

Napiši komentar

*

*