U Bugojnu prikazan dokumentarni film “Djeca iza žice” autora Avde Huseinovića

U organizaciji Udruženja građana „Porodice stradalih Vrbanje 93“, Medžlisa islamske zajednice Bugojno i Udruženja logoraša općine Bugojno,  u Kristalnoj sali Općine Bugojno, održana je promocija dokumentarnog filma „Djeca iza žice“ autora Avde Huseinovića.

Film „Djeca iza žice“ priča je o maloljetnicma, koji su u periodu 1992.-1995.godine prošli golgote u agresorskim logorima, kaže Avdo Huseinović. Danas zrele osobe, sjećaju se teških godina, kada su kao i punoljetni bili izlagani strahotama i mučenjima. Neki od njih otkrivaju kako su otkupljivanjem iz logora ostali u životu. Neki su bli svjedoci velikih zločina, a neki od posljedica mučenja ostali trajni invalidi. Film traje 66 minita. Obrađuje priče malonjetnih logoraša iz Goražda, Višegrada, Bosanskog Novog, Prijedora, Jajca, Vlasenice, Viteza, Prozora i Stoca.

Prema podacima Saveza logoraša Bosne i Hercegovine u periodu 1992.-1995. godine kroz logore je prošlo oko 20.000 djece od toga je oko 1.000 ubijeno.

Projekcija filma "Djeca iza žice" – obilježavanje Dana Vrbanje

Projekcija filma "Djeca iza žice" – obilježavanje Dana Vrbanje

Geplaatst door Bugojno op woensdag 26 juli 2017

Režiser Avdo Huseinović je istakao da je riječ o jednom fenomenu, nevjerovatnoj pojavi na kraju 20. stoljeća, da djeca zaštićena svim načelima, pravima dođu u poziciju da se nađu u nevjerovatnim okolnostima i postanu logoraši.

“Da budu ubijana u logorima, prežive strašne golgote, da ogroman broj tih zločina i danas bude nekažnjen. Cijela priča je za mene kao autora neshvatljiva iako sam je čuo bezbroj puta. Jedan fenomen u fenomenu – otkupljivanje djece. Kada dođete u poziciju da je majka u logoru morala otkupljivati svoje dijete…”, rekao je Huseinović.

Prema njegovim riječima, u filmu se, kao nikada ranije, otvoreno imenom i prezimenom spominju imena zločinaca koji se danas slobodno kreću.

“Historija je ozbiljna nauka, nešto sa čim se kad-tad moramo suočiti. Jako je bitno da se suočimo dok imamo živih svjedoka. Historija je podložna falsifikovanju ali izjave ovih ljudi ne može niko falsifikovati”, poručio je Huseinović.

Dodao je da su dokumenti neuništiva, trajna kategorija.

www.bug.ba

Posted by Bugojno on 26. Juli 2017

Nema komentara

Napiši komentar

*

*