Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježen posjetom učenika medicinske škole staračkom domu

U povodu obilježavanja Dana mentalnog zdravlja učenici prvog razreda Srednje medicinske škole Bugojno u pratnji profesorice Hamire Sultanović posjetili su korisnike Doma za starije i nemoćne osobe „Revitalis“ Bugojno, gdje su razgovarali sa stićenicima, pjevali i družili se.


Ova posjeta je, u dogovoru sa Domom za starije i nemoće osobe „Revitalis“ Bugojno organizovana sa ciljem da se ukaže na prava i potrebe osoba koje imaju problema sa mentalnim zdravljem, da se da doprinos smanjenju stigme i diskriminacije prema osobama koje imaju problema sa mentalnim zdravljem i ukaže na potrebu razvoja servisa podrške u zajednici za ovu ciljnu grupu. Razgovarali su o općem stanju u prevencije mentalnog zdravlja na području Bugojna, te važnostima podizanja svijesti, educiranja i zalaganja za što bolje stanje na području mentalnoga zdravlja.
Svjetska federacija za mentalno zdravlje je u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom 1992. godine započela obilježavanjem Svjetskog dana mentalnog zdravlja kako bi se podigla svijest o važnosti mentalnog zdravlja i njegovom unapređenju te potaknulo na ulaganje u mentalno zdravlje. U našem društvu svakako je potrebno podržavati uvjerenje kako je dužnost svake humane civilizacije poštovati i uvažavati starije osobe i unatoč njihovoj smanjenoj snazi dopustiti im da se osjećaju ravnopravnim sudionicima društva. Treba poticati i podržati svaku društvenu inicijativu koja omogućuje starijim osobama da budu društveno angažirane i aktivne u tjelesnom i psihičkom pogledu, da budu korisne prenoseći novim naraštajima svoja iskustva, znanje i vještine dok društvena zajednica treba pokazati dostatnu zahvalnost, brinuti se o njima i omogućiti im sretnu starost – kazala je Hamira Sultanović, profesorica u Srednjoj medicinskoj školi Bugojno.

Nema komentara

Napiši komentar

*

*