Svečano obilježen Dan Srednje stručne škole Bugojno

Na sportskom igralištu obilježen je 9. maj, dan Srednje stručne škole. Škola datira od 1996. godine. Funkciju direktora obnaša mr. Enver Hadžiahmetović.  21 godina uspješnog rada Srednje stručne škole Bugojno obilježava se brojnim aktivnostima, sportskim i drugim školskim takmičenjima. U toku mjeseca marta i aprila bilo je niz aktivnosti, kako u redovnoj nastavi tako i u vannastavnim aktivnostima.

Srednja stručna škola ima 20 odjeljenja i 510 učenika i najbrojnija je srednja škola u našoj Općini. Učenici su raspoređeni u sljedeće struke: mašinska, elektro, saobraćajna i trgovačka.

Direktor Srednje stručne škole Bugojno, mr. Enver Hadžiahmetović čestitao je svim bivšim, sadašnjim zaposlenicima i učenicima Dan škole i dvadeset godina uspješnog rada i postojanja sa željama da i u budućnosti postižu dobre rezultate u radu i učenju.

-Srednja stručna škola ima perspektivu, jer okosnicu razvoja svake općine (društva) čini realni sektor ili proizvodnja. Najveći dio zaposlenih u proizvodnji su majstori i zato smatram da u skorijoj budućnosti se mora promijeniti odnos pri upisu učenika u srednje škole u korist trogodišnjih zanimanja tj. stručnih škola. U posljednje vrijeme na nivou kantona taj odnos je bio do 30% u korist stručnih škola, a 70% u korist četverogodišnjih škola. Sa ovakvim odnosom upisanih učenika naša država proizvodi kadrove za strano tržište, a ne za domaće. Ako želimo ići naprijed i ako želimo proizvoditi i školovati kadrove za naše potrebe, potrebno je povećati procenat upisa u korist stručnih škola, pa čak i do 70%. Naša škola će naredne školske godine upisati novo trogodišnje zanimanje, „Operater na CNC mašinama“ koje je jako atraktivno i traženo na tržištu rada. Za ovo zanimanje imamo sve preduslove. Međutim, problem je Gimnazija koja uspisuje dva odjeljenja Medicinske škole što će zasigurno uticati na broj upisanih učenika i u našoj školi. Naša škola ima svijetlu budućnost, jer garant za to su naši zaposlenici i naši profesori. Zahvalio bi se dosadašnjem direktoru Srednje stručne škola na doprinosu razvoja naše škole, posebno sadašnjem načelniku Općine Bugojno prof. Hasanu Ajkuniću, koji je bio direktor naše škole od njenog osnivanja pa do odlaska na funkciju Načelnika općine Bugojno i koji nam izlazi u susret u svakoj situaciji kad je potrebno pomoći školi. Zahvalio bi se i svim profesorima i zaposlenicima koji su radili i koji rade u našoj školi na dosadašnjem doprinosu u odgoju i obrazovanju dosadašnjih generacija učenika i želim Vam još puno uspjeha, istrajnosti, kreativnosti i strpljenja u radu sa učenicima. U radu sa učenicima potrebna je čašica mudrosti, bačva razuma i more strpljenja. Također, zahvaljujem se svim penzionerima koji su radili u našoj školi i želim im da penzionerske dane provedu u zdravlju, miru, sreći i rahatluku – kazao je mr. Enver Hadžiahmetović.

www.bug.ba

Posted by Bug.ba on 9. Maj 2017

1 komentar

Napiši komentar

*

*

 • Grafiti
  9 Maja 2017 at 22:47 - Reply

  Joj kako divno ukrašena fasada škole.
  Koji je to stručni predmet, da nije likovno ili filozofija?
  Kilogram kreča malo vode, kanta i kefa i opucaj profesore.
  Biće bolje “do godine” možda neka humantitarna radodajka opuca kefom.
  Fuj