Smajlović Ema i Fuško Selma učestvuju na Internacionalnoj olimpijadi naučnih projekata Genius Olympiad

Nakon osvojene zlatne medalje na osmoj BOSEPO olimpijadi naučnih projekata održanoj u Sarajevu, učenice Smajlović Ema (Bugojno) i Fuško Selma (Travnik) su ostvarile pravo učešća na Internacionalnoj olimpijadi naučnih projekata Genius Olympiad koja će se održati u periodu 12.-17.06.2017. godine u Oswegu, New York. Za odlazak na ovu prestižnu olimpijadu učenicama su bila neophodna finansijska sredstva koja im je velikim dijelom omogućila Prevent grupacija.

-“Prevent grupacija kroz svoje poslovanje posebnu pažnju poklanja podršci mladima i lokalnoj zajednici te na taj način nastojimo i pomoći prosperitet kompletnog društva.  Bit će nam drago da pomognemo ovako talentovanim djevojkama da iskoriste priliku koja se rijetko dobije u životu i želimo im puno sreće i uspjeha na takmičenju“, izjavila je za Bug.ba Aida Salkić ispred navedene grupacije. Ovo je jedinstvena prilika za učenice da pokažu svoje znanje kroz njihov naučni rad „Lactase between us“ i predstave našu državu u što boljem svijetlu. Naime, njihov naučni rad je zasnovan na ekonomičnoj proizvodnji kapsula koje će razgraditi šećer laktozu u mlijeku te ga time učiniti pristupačnim za sve osobe intolerantne na ovaj šećer.

-“Drago mi je što mogu reći da mladi perspektivni ljudi u Bosni i Hercegovini ipak mogu naći podršku za realizaciju svojih ideja i razmišljanja. Podršku smo imale od mnogih fizičkih i pravnih lica, među kojima posebno želim spomenuti Prevent grupaciju te im se ovim putem zahvaljujemo kao i ostalim sponzorima“, poručila je Fuško Selma i dodala kako će dati sve od sebe da našu zemlju predstave najbolje što mogu.

Slična razmišljanja ima i njena prijateljica Smajlović Ema te dodaje kako je pred njima veliki izazov i da je samo učešće na ovom izuzetnom takmičenju, a posebno moguće osvajanje neke od nagrada, njihov uspjeh, ali i uspjeh sviju koji su omogućili odlazak na Genius olimpijadu.

Mladima u Bosni i Hercegovini preporučile su da bez obzira na to što se nekada okolnosti čine preteškim za uspjeh može doći do cilja uz pomoć onih koji prepoznaju talentirane mlade ljude jer za pozitivne promjene ipak ne moraš biti netko.

(Bug.ba)

Nema komentara

Napiši komentar

*

*