Selma Rustempašić: Dan Armije Bosne i Hercegovine

Piše: Selma Rustempašić, profesor historije

Armija Republike Bosne i Hercegovine nastala je ujedinjenjem postrojbi Teritorijalne odbrane, Patriotske lige, Zelenih beretki, MUP-a BiH i raznih dobrovoljačkih formacija u jedinstvenu vojsku. Uspjela je, uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom neprijatelju odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

Armija RBiH je bila organizovana u korpuse na regionalnoj osnovi.

Postojalo je 7  korpusa:

  1. korpus sa sjedištem u Sarajevu,
  2. korpus sa sjedištem u Tuzli,
  3. korpus sa sjedištem u Zenici,
  4. korpus sa sjedištem u Mostaru,
  5. korpus sa sjedištem u Bihaću,
  6. korpus sa sjedištem u Konjicu,
  7. korpus sa sjedištem u Travniku.

Istaknuti generali i zapovjednici koji su se nalazili na čelu Armije i korpusa su bili: Sefer Halilović, Rasim Delić, Jovan Divjak, Stjepan Šiber, Mustafa Hajrulahović (Talijan), Atif Dudaković, Mehmed Alagić i drugi.

Vrhovni zapovjednik vojske bio je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

Najčešći simbol Armije Republike Bosne i Hercegovine bio je ljiljan. Grb je bio isti  uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa.

Najveće odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine je bio “Zlatni ljiljan”, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja, a svrha i cilj bili su odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.

Tokom ratnih dejstava u redovima Armije Bosne i Hercegovine je poginuo veliki broj boraca, a veliki je bio i broj ranjenih. U prvim danima agresije na našu zemlju pripadnici Armije BiH su bili gotovo bez ikakve opreme, ali i iskustva i opće pripremljenosti na ono što ih čeka. Nedostajalo je oružje da se suprotstave daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je raspolagao i teškom artiljerijom koja je pripadala Jugoslovenskoj Narodnoj Armiji, zajedničkoj vojsci bivše države.

Bez obzira što se na razne načine pokušava nametnuti kao istina to da je Armija BiH bila isključivo bošnjačka, to ipak nije tačno. U Armiji Bosne i Hercegovine je bio i značajan procenat Hrvata, Srba i drugih. U Armiji Bosne i Hercegovine su bili svi oni koji su Bosnu i Hercegovinu  smatrali svojom domovinom.

Snage koje su uspjele odbraniti Bosnu i Hercegovinu su kasnije zajedno sa HVO-om prerasle u Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon 2005. godine, postale dio Oružanih snaga BiH.

Nema komentara

Napiši komentar

*

*