SBK: Teške posljedice saobraćajnih nesreća

Na videu se mogu vidjeti posljedice neodgovornog ponašanja u saobraćaju vozača koji je dana 08.03.2017. godine oko 14,00 sati u mjestu Bukovci, općina Busovača imao saobraćajnu nezgodu – slijetanje vozila s puta. Vozač je bio pod uticajem alkohola u iznosu od 2,58 promila alkohola u organizmu, te je po odredbama novog Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja zadržan do otrežnjenja u pritvorskim prostorijama policijske stanice Busovača. Osim toga, isti je upravljao vozilom bez položenog vozačkog ispita i neregistrovanim vozilom, te mu je za sva 4 počinjena prekršaja izrečena novčana kazna od 1300 KM.

Ovakvi slučajevi nisu rijetki iako su službenici policije tokom protekle i ove godine preduzimali brojne mjere protiv nesavjesnih vozača. Ilustracije radi, tokom 2016. godine iz saobraćaja isključeno je oko 1900 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, a 1300 vozača je isključeno zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita. Mobilnim i stacioniranim radarima zabilježeno je oko 16000 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, a u posljednja tri mjeseca oduzeto je čak 111 vozila od osoba koji su višestruki ponavljači u vršenju najtežih saobraćajnih prekršaja i koji su imali velike iznose neplaćenih novčanih kazni.

Nažalost, iako je intenzitet mjera koji preduzimaju policijski službenici nastavljen i u ovoj godini, posljedice saobraćajnih nezgoda su strašne. Samo tokom januara i februara ove godine u saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo ukupno 12 osoba, dok je tokom prošle godine za cijelu godinu broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama iznosio 13.

Iz tog razloga apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, a posebno vozače motornih i drugih vozila, da poštuju saobraćajne propise i spase svoj život, ali i živote svojih najmilijih i drugih učesnika u saobraćaju.

Nema komentara

Napiši komentar

*

*