Proučena ikrar dova za hadžije s područja MIZ Bugojno

U džamiji Princeze Dževhere u Bugojnu u subotu, 05.08.2017. godine poslije podne namaza proučena je ikrar dova za buduće hadžije sa područja Medžlisa islamske zajednice Bugojno. Ove godine, 12 vjernika s područja bugojanskog  medžlisa, putuje na hadž u Medinu, a planirani su letovi od 17. do 21. augusta.

Ikrar dovu proučio je glavnim imam MiZ Bugojno Vehid ef. Arnaut, a vaz-nasihat je održao muftija travnički Ahmed ef. Adilović.

Ove godine sa područja Medžlisa islamske zajednice Bugojno na hadž putuje 12 hadžija i to: Šerifa Halilović, Nahid Čusto, Paša Čusto, Salih Ćosić, Hanifa Ćosić, Ahmet Bušatlić, Sulejman Pandžo, Hata Kehić, Nesiba Atić, Muhamed Tamim, Ulfeta Began za muža Ibrahima Began i Alija Merdžanić za prijatelja Ševala Hadžića.

Hadž je peta islamska dužnost, koju tokom života treba ispuniti svaki muškarac i žena koji steknu uslove za to. Hadž znači posjeta Kabi, svetom mjestu u Meki, radi obavljanja određenih obreda, ili posjeta određenih mjesta (Ka´be, Arefata, Muzdelife i Mine) u određeno vrijeme (u mjesecima hadža: po islamskom kalendaru to su mjeseci ševal, zu-l-ka´det i zu-l-hidžet).

Ove godine iz Bosne i Hercegovine na Hadž ide 1.800 vjernika.

Prema riječima naših hadžija u Mekki se vjernik osjeća najbliže Allahu dž.š. i Njegovom poslaniku. U Mekki se hrani duša i srce. U Mekki se duša napuni imanom.

Svim našim budućim hadžijama želimo da Allah primi njihov nijet da ispune dužnost propisanu svim muslimanima. Želimo da uz Allahovu pomoć uspiju ispuniti svoj cilj, da postanu hadžije sa samim time i bolji ljudi.

”I oglasi ljudima hadž!” – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih, da bi koristi imali i da bi u određene dane, prilikom klanja kurbana, kojim ih je Allah opskrbio, Njegovo ime spominjali.” (El-Hadždž: 27, 28)

Nema komentara

Napiši komentar

*

*