Promovirana „Kletva“, zbirka pripovijetki, autora Vahida Durakovića

U sklopu obilježavanja Dana općine Bugojno, u utorak, 16.05.2017. godine u Kristalnoj sali općine Bugojno promovirana je zbirka pripovijetki „Kletva“, književnika Vahida Durakovića.

Zbirku pripovijetki „Kletva“ u prisustvu velikog broja prijatelja i gostiju promovirali su: prof. dr. Nedžad Ibrahimović, prof. Asmir Kujović, voditelj promocije bila je Jasmina Mlaćo Durek, odabrane segmente iz pripovijetki čitao je Suad Velagić, a ovom prigodom gostima su se obratili Hasan Ajkunić, načelnik općine Bugojno i Viktor Dundović, književnik koji je najavio promociju „9. knjige o Bugojnu“ za 17.05.2017. godine.

Na kraju se posjetiocima promocije obratio autor, Vahid Duraković koji se zahvalio svojoj porodici na podršci u radu, načelniku općine Hasanu Ajkunić, koji je potpomogao izdavanje knjige, izdavaču Connectumu – Sarajevo, kao i cjelokupnoj ekipi koja je radila na pripremi i izdavanju zbirke pripovijetki „Kletva“.

Knjigu Kletva izdao je Connectum, Sarajevo, uredio Asmir Kujović. Korekturu je uradio Ajet Arifi, a dizajn i prijelom Budislav Vojinović.

Vahid Duraković rođen je 1971. godine u Bugojnu. Piše drame, radio drame, filmske scenarije, priče a ponekad i pjesme. Za dramsko stvaralaštvo i filmski scenarij dobitnik je slijedećih priznanja:
-Najbolji filmski scenario „Djeda Mraz u Bosni“ u 2013. godini – Fondacija za kinematografiju BiH;
-Najbolja radio drama 2012. u BiH – BH Radio 1 za tekst „Strah od sjećanja“ (Boja krvi i ilovače);
-Treće mjesto za radio dramu BiH 2011. – BH Radio 1 za tekst „Laž i oči“ (Igra Istine);
-Tekst „Boja krvi i ilovače“ na konkursu za ex-Jugoslaviju izabran među tri najbolja teksta 2010. godine – MESS i Inicijativa za ljudska prava Beograd;
-Autor tekstova i reditelj predstava „Šejtanski krug“ i „Tamo gdje sunce zalazi“ koje su na 35. i 37. Teatarskom festivalu FEDRA Bugojno dobile Nagradu za najbolju predstavu u cjelini;Do sada izdao dvije knjige drama „Šejtanski krug & Tamo gdje sunce izlazi“ i „Boja krvi i ilovače i druge drame“. Časopis za teatar „TMACART iz Mostara štampao je dramu „Šejtanski krug“. Drama „Boja krvi i ilovače“ 2012. godine prevedena je na poljski jezik.

Dobitnik je Nagrade „Safet Ćišić“ za najboljeg menadžera u kulturi u BiH u 2013. godini.

Zaposlen je u JU KSC Bugojno gdje od 2007. godine obavlja funkciju direktora. Kao direktor KSC Bugojno obnovio Teatarski festival BiH FEDRA, Susrete pozorišta/kazališta lutaka BiH, Bugojansko lutkarsko bijenale (Bijenale jugoslovenskog lutkarstva) i Bugojansko likovno bijenale.

Nema komentara

Napiši komentar

*

*