Promocija „9. knjige o Bugojnu“ autora Viktora Dundovića

U sklopu obilježavanja 20. maja, Dana općine Bugojno, u srijedu, 17.06.2016. godine u Kristalnoj sali Općine Bugojno održana je promocija „9. knjige o Bugojnu“, autora Viktora Dundovića.

Organizator ovog kulturnog događaja su  Društvo “Tito” Bugojno, Udruženje antifašista i boraca NOR-a – UABNOR Bugojno i Općina Bugojno. Uvodne riječi uputio je autor, Viktor Dundović, dok su se u ime organizatora obratio Amir Kišija, predsjednik UABNOR-a Bugojno.

Prigodno obraćanje imao je načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić.

Sa posebnim prijateljskim osjećajem pozdravljena je Amelia Yani, ambasador Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini. Gospođa Ambasador u kratkom periodu dva puta je posjetila Bugojno, prvi put krajem marta ove godine iz čega je nastala priča pod nazivom „Velika Indonezija u malom Bugojnu“. Na ovu promociju sa njom je stigla i Bugojanka Anela Haračić – asistentica i desna ruka Ambasadorice. Odabrane dijelove iz pročitane priče na engleski je preveo mr. Amer Ajanović, uposlenik Općine Bugojno.

Gospođa Ambasador iskoristila je priliku i uputila čestitku povodom rođendana načelniku Hasanu Ajkunić, te uputila čestitku povodom Dana općine Bugojno.

Ovom prigodom pristigao je specijalni gost iz Sarajeva Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte koji se posebno obratio posjetiocima i ujedno uputio čestitku autoru Dundoviću na izdavanju ove knjige.

Viktor Dundović Vito (rođen 1961. godine u Bugojnu), profesor jezika i književnosti u Gimnaziji Bugojno. Bio saradnik mnogih časopisa: „Sindikalni izazovi“, „Snaga sindikata“, „Prosvjetni list“, „Glas antifašista“, „Jin-Jang“, „Imperijal i mač“…

-Moram zahvaliti i Mirzi Vejzagiću i Amelu Bušatliću iz BBI banke jer su bila moja direktna veza sa Ambasadom Republike Indonezije. Na naslovnici knjige Ahmad Yani sa Titom iz Jugoslavije a uz priču u knjizi imaju 2 fotke na kojima je i majka Ambasadorice – Jaju Ruliah – kazao je Viktor Dundović.

Tekstove, odnosno odlomke iz knjige, interpretirali su članovi Zavičajnog kluba Gimnazije Bugojno.

Program je vodila maturantica Gimnazije Talija Softić.

Naslovnicu knjige su radili dva studenta, sinovi Vigor i Vihor Dundović.

Prvu priču iz knjige napisao je Armin Fuka – učenik 2. razreda Gimnazije. Fotku uz prvu priču iz knjige sačinio je Aldin Bašić, učenik 2. razreda Gimnazije, sa izvanrednim darom za umjetničku fotografiju.

Recenzent knjige je gimnazijalka, učenica 50. generacije Gimnazije Bugojno, maturantica Vildana Plecić.

Slikarsku poslasticu – izložbu svojih radova pripremio je mladi profesor likovnog Haris Karosmanović – Pruščanin – nova slikarska zvijezda na umjetničkom nebu Skopaljske doline, kako ga je predstavio Viktor Dundović.

Viktorovu biografiju je pričitala Elma Tupo.

Interpretacije priča čitali su: Armin Fuka, Azra Tupo, Ema Hadžić, Lamija Haznadarević, Vildana Plecić, Ajna Karadža, Đenita Alić, Una Karabeg, Ilhana Mlivo, Amra Ljubunčić, Dženana Zulum i Neira Redžebašić.

Promocijom „9. knjige o Bugojnu“ ovo godine izišlo je pet knjiga. U prošloj godini izišlo je 13 knjiga, čime se malo gradova u Bosni i Hercegovini teško može pohvaliti. U tome zasluge uz plejadu književnih i drugih stvaralaca, pripadaju Vitkoru Dundoviću i Hasanu Ajkuniću, koji u ogromnoj mjeri stvaraju uvjete i podržavaju, posebno mlade u stvaralačkom ambijentu, što se može istaknuti kao pravi stvaralački pokret.

www.bug.ba

Posted by Bugojno on 17. Maj 2017

Nema komentara

Napiši komentar

*

*