Priznanje za Hafez ef. Šošića imama džemata Kopčić MIZ Bugojno

Priznanja za imame Muftijstva travničkog koji su postigli najbolje rezultate u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra

Na inicijativu Ureda za zekat Rijaseta IZ U BiH, Muftijstvo travničko organizovalo je prijem za imame s područja Muftijstva travničkog koji su postigli najbolji rezultat u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra u 2016. godini.

Šef Ureda za zekat mr. Elnur Salihović u svom obraćanju govorio je važnost organizovanog ukupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, istaknuvši odgovornost koju pripadnici Islamske zajednice imaju kad je riječ o zekatu. Islamska zajednica u BiH bila je primjer i podstrek drugim većim muslimanskim narodima kad je riječ o izvršavanju ovog šarta islama kao i uspostavljanju jednog zajedničkog sistema prikupljanja zekata. Također, istakao je da se veliki dio prikupljenih sredstava kroz različite projekte vraća na teren.

Tim povodom muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović čestitao je imamima na postignutim rezultatima u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra. On je istakao da  je Islamska zajednica u ranijem periodu najveći izvor prihoda imala od vakufa. Međutim, nakon oduzimanja velikog dijela vakufske imovine, zbog čega prema procjenama Vakufske direkcije svake godine gubi 23 miliona KM prihoda, Islamska zajednica je prisiljena da svoje aktivnoti finansira od sredstava čalanarine i sredstava zekata i sadekatul-fitra. Uzimajući u obzir broj muslimana koji žive na području Muftijstva travničkog, muftija Adilović je naglasio potrebu dodatnog objašnjavanja šerijatske opravdanosti organizovanog prikupljanja sredstava zekata i sadekatu-l-fitra u bejtu-l-mal Islamske zajednice u BiH.

Ovaj sastanak bio je lijepa prilika da imami iznesu svoja zapažanja kad je riječ o aktivnostima ukupljanja zekata, te da određena iskutva iznesu i podjele, kako bi se ovaj segment aktivnosti Islamske zajednice unaprijedio.

Imami s područja Muftijstva travničkog koji su primili priznanja za svoje džemate na prijedlog nadležnih medžlisa, a na osnovu relevantnih pokazatelja o rezultatima prikupljanja zekakta i sadekatu-l-fitra su: mr. Aljo-ef. Cikotić imam džemata Kalibunar MIZ Travnik, Enijad-ef. Mekić imam džemata Kaćuni MIZ Busovača, Mihnet-ef. Mehmedović imam džemata Vitez MIZ Vitez, Salih-ef. Zukić imam džemata Grad MIZ Novi Travnik, Muhamed-ef. Pezić imam džemata Gornja Mahala MIZ Gornji Vakuf, Hafez-ef. Šošić imam džemata Kopčić MIZ Bugojno, Selam-ef. Čaluk imam džemata Hadži Jusuf džamije MIZ Donji Vakuf i Senad-ef. Hadžić imam džemata Pšenik MIZ Jajce.

muftiluk-tr.ba

Nema komentara

Napiši komentar

*

*