Po prvi put za Kantonalne poticaje za poljoprivredu SBK, mogu aplicirati i proizvođači maline

Na osnovu Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava sa pozicije „Transfer-pomoći u poljoprivredi“ – poticaji u primarnoj poljoprivrednoj prozvodnji iz Budžeta SBK, a u cilju realizacije navedene Odluka kanonalni ministar poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva,donio je uputstvo za osvrivanje novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji za 2017. Godinu.

 Naime, ovim uputstvom propisuju se uslovi koje moraju ispuniti pravne i fizičke osobe odnosno potencijalni kandidati za ostvarivanje prava na novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnju za tekuću godinu. Također,ovim Uputstvom, uređuju se postupci za njihovo osvarivanje ,način isplate novčanih podrški, obaveze koje kandidat mora ispunjavati prije i nakon dobijanja novčane podrške. Ovim Uputstvom utvrđenje  i plan raspodjele novčanih sredstava i koja je to potrebna dokumentacija. Poljoprivredni proizvođački koji su registrovani, te koji su zainteresirani za apliciranje prema Kantonu za novčane poticaje više informacija po ovom osnovu mogu dobiti u zgradi Općine kod referenta za poljoprivredu, te u prostorijama Zemljoradničke zadruge „AT“ Donji Vakuf. Ono što je posebno važno kada je u pitanju kantonalni poticaj za primarnu poljoprivrednu proizvodnju jeste što je po prvi put uvršten poticaj i za proizvođače maline.

Pored malinarstva pravo na novčanu podršku u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, kada su u pitanju sredstva iz Kantona, mogu aplicirati i pčelari, proizvođači kupusa, proizvođači organske poljoprivredne proizvodnje. U  grantu za kapitalna ulaganja bit će prepoznati i poljoprivredni proizvođači, kroz podršku nabavke poljoprivredne mehanizacije. Također, planirana su i novčana sredstva za podršku izgradnje štalskih objekata, te za nabavku opreme za stočarstvo.

radiodonjivakuf.com.ba

Nema komentara

Napiši komentar

*

*