Otvorena škola za trudnice u Kantonalnoj bolnici Travnik

U Travniku (02.04.) u Kantonalnoj bolnici Travnik Cryo-Save, vodeća evropska i svjetska porodična banka matičnih ćelija i JU Bolnica Travnik otvorili su školu za trudnice.

Cryo-Save nagrađuje, poklon paketima svojih partnera, sve porodice koje u aprilu i maju žele sačuvati matične ćelije svoje djece.

Video izjave za medije:

 „Za proteklih skoro četiri godine preko 3100 porodica je dobilo priliku da pohrani matične ćelije iz krvi i tkiva pupčanika svoje djece i oni su za sigurniju budućnost svoje porodice izabrali Cryo-Save. Mi ćemo u aprilu i maju svim porodicama koje se odluče za pohranjivanje matičnih ćelija u Cryo-Save-u uručiti vrijedne poklone. Pored naših redovnih aktivnosti u proteklom periodu smo relizovali mnoge društveno odgovorne projekte na koje smo posebno ponosni. Pokrenuli smo, reaktivirali ili pomogli rad 20 škola za trudnice, pripremili smo „Priručnik za psihofizičku pripremu trudnica“ koji će potpuno besplatno biti na raspolaganju svim trudnicama širom BiH, te posebno trebamo spomenuti Program besplatnog porodičnog pohranjivanja matičnih ćelija, koji je osmišljen tako da pomogne porodicama koje očekuju prinovu, a imaju užeg člana porodice kojem je dijagnostifikovano oboljenje koje se može tretirati matičnim ćelijama. U Program besplatnog pohranjivanja do sada su ušle 34 porodice. Cryo-Save je jedina banka koja ima ovakav program besplatnog pohranjivanja, konkretne pomoći onima kojima je to najpotrebnije“ rekli su iz FAMILY-PLUS-a, ovlaštenog i ekskluzivnog partnera Cryo-Save-a za BiH.Cryo-Save FAMILY-PLUS Travnik (4)

„U stogodišnjem djelovanju naše bolnice po prvi put se organizuje škola za trudnice, koja će biti od velikog značaja za trudnice“, istakao je direktor Bolnice Travnik dr. Mirsad Granov, te dodao da je osnivanje ove škole rezultat kvalitetne saradnje sa Cryo-Save-om.

Koliko je značajno pohranjivanje matičnih ćelija pokazuje i najnovije dostignuće naučnika koji su razvili metodu umnožavanja matičnih ćelija iz krvi iz pupčanika prije nego su ih upotrijebili kao infuziju kod odraslog pacijenta. Taj broj matičnih ćelija je povećan 164 puta tako da je takav uzorak matičnih ćelija sasvim dovoljan za transplantaciju kod odrasle osobe prosječne građe, što je revolucionarni napredak. Cryo-Save aktivno participira u istraživanjima ćelijske ekspanzije (ćelijskog umnožavanja). Da bi umnožavanje bilo moguće od esencijalne je važnosti da razdvojimo ćelije koje imaju terapeutski potencijal od onih koje to nemaju.Cryo-Save FAMILY-PLUS Travnik (6)

Cryo-Save od samog svog početka izdvaja i pohranjuje matične ćelije iz uzorka krvi iz pupčanika. Veliku prednost ovakve tehnologije Cryo-Save-a izdvajanja i čuvanja matičnih ćelija, u odnosu na čuvanje same krvi, je nedavno potvrdio Francuski institut za krv kao jedna od najreferentnijih institucija u ovoj oblasti u svijetu, koji je razvio tehnologiju umnožavanja izdvojenih matičnih ćelija i time postavio nove temelje i dokazao velike prednosti izdvajanja i pohranjivanja matičnih ćelija sa pozicije njihove terapeutske primjene za liječenje u budućnosti. Danas većina banaka napušta  zastarjele metode čuvanja čitave krvi i prelaze na tehnologije izdvajanja matičnih ćelija i njihovo pohranjivanje, odbacujući iz uzorka krvi sve štetne i beskorisne sastojke. Uzorci sačuvani kod Cryo-Save-a su prihvatljivi za sve klinike širom svijeta. Važno je znati da Cryo-Save ne preferira niti jednu kliniku za liječenje, jer to treba da odluče pacijenti u saradnji sa svojim ljekarom, a ne da im to neko nameće, tako što bi sačuvali matične ćelije i onda ih usmjerili da se moraju liječiti u toj bolnici kod koje su matične ćelije sačuvane.Cryo-Save FAMILY-PLUS Travnik (2)

U proteklom periodu FAMILY-PLUS je imao dosta društveno odgovornih i edukativnih aktivnosti na koje smo posebno ponosni. Jedan od tih projekata je otvaranja i škola za trudnice pod nazivom FAMILY- PLUS Prijatelj škola za trudnice koji ima za cilj pomoći trudnicama da se psihofizički pripreme za porod, da nauče pravilno dojenje, njegu bebe, te dobiju odgovore na sva druga pitanja kako bi se što bolje pripremile za njihovu najljepšu ulogu u životu, MAJČINSTVO. Pripremu trudnica će raditi tim iz bolnice, odnosno babice i doktori. Inače u okviru ovog projekta otvoreno je ili reaktivirano preko 20 škola za trudnice, a vrijednost projekta je preko 300.000 KM. Do sada su otvorene, reaktivirane škole u Sarajevu, Zenici, Laktašima, Doboju, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Bihaću, Nova Bila i drugim gradovima istakla je Azra Habibija, menadžer FAMILY-PLUS na današnjem svečanom otvorenju škole trudnica u Travniku.

Slike sa svečanog otvorenja škole trudnica u Travniku:

[nggallery id=415] Cryo-Save FAMILY-PLUS Travnik (11) Cryo-Save FAMILY-PLUS Travnik (12)Cryo-Save FAMILY-PLUS Travnik (3)

(bug.ba)

Nema komentara

Napiši komentar

*

*