Okrugli sto ‘Pristupačno okruženje za osobe s invaliditetom’ u Bugojnu

Okrugli sto o temi “Pristupačno okruženje za osobe s invaliditetom” bit će održan u utorak u zgradi Općine Bugojno, čime će biti nastavljene aktivnosti na stvaranju uvjeta za izgradnju zajednice jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Sudjelovat će predstavnici nadležnih ministarstava, lokalne vlasti, javnih ustanova, medija, privatnog i civilnog sektora, koji mogu dati doprinos u procesu stvaranja pristupačne sredine za osobe s invaliditetom.

Okrugli sto se realizira u sklopu programa “Jednakost za sve – Koalicija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije”, kroz program grantova u okviru kojeg bugojansko Udruženje “Leptir” provodi projekt “Govorimo o zajednici jednakih mogućnosti”.

Nakon pozdravnih riječi načelnika Bugojna Hasana Ajkunića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Igora Vrljića, o spomenutom projektu i realizaciji Lokalnih akcionih planova (LAP) govorit će predsjednica Udruženja “Leptir” Biserka Božić.

Predsjednik Koordinacionog odbora Koalicije osoba s invaliditetom Federacije BiH Fikret Zuko ukazat će na značaj informacijske pristupačnosti za slijepe i slabovide osobe.

Jedan od učesnika skupa bit će izvršni direktor Udruženja gluhih i nagluhih u Bugojnu Ibrahim Čorić, koji će govoriti o važnosti komunikacijske pristupačnosti za gluhe i nagluhe osobe, odnosno o tome šta je do sada učinjeno po tom pitanju, i šta bi trebalo da se uradi da bi život te kategorije bio kvalitetniji.

Predsjednik Udruženja RVI Bugojno Sabahudin Velić će u obraćanju potencirati značaj fizičke pristupačnosti za osobe umanjene pokretljivosti, dok će savjetnik federalnog ministra prostornog uređenja Zdenko Antunović pojasniti nadležnosti, zakonsku regulativu, inspekcijski nadzor, kao i preporuke za uspostavljanje mehanizama u poštivanju standarda pristupačnosti javnim objektima i površinama.

Projekt finansiraju USAID i Fond otvoreno društvo BiH.

(Fena)

Nema komentara

Napiši komentar

*

*