Okolišna dozvola za Regionalnu deponiju na Humcu je nezakonita

Zaključak Fedralnog ministarstva okoliša i turizma u svezi izdavanja okolišne dozvole za Regionalnu deponiju na Humcu u općini Gornji Vakuf-Uskoplje bio je NEZAKONIT.

Kantonalni sud Sarajevo je uvažio tužbu Eko udruge „Gornjevrbaska eko dolina“ protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Naime Federalno ministarstvo okoliša i turizma je sukladno zakonu moralo odbiti zahtjev za Okolišnu dozvolu, a ne privremeno prekinuti postupak i to iz razloga što investitor Regionalni centar za upravljanje otpadom  d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje, nije dostavilo traženu dopunu dokumentacije u zakonskom roku kao i druge nezakonosti i nepravilnosti koje osporavaju izdavanje okolišne dozvole za izgradnju regionalne deponije uz kućna vrata mještana, župne crkve i prirodna bogatstva Skopaljske Gračanice.

Osim planskog akta-izvoda sa određenom mikrolokacijom sa relevantnim podatcima buduće deponije kojeg investitor nije dostavio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u zakonskom roku, sporna je i Predhodna vodna suglasnost za koju je Gornjevrbaska eko dolina također sigurna da je izdata nezakonitim putem te je od Agencije za vodno područje rijeke Save u zakonskom roku dostavljen Zahtjev za obnovu postupka. Prekršena je i Aarhuska konvencija član 6. učešće javnosti u odlučivanju, gdje su svi zainteresirani subjekti bili protiv predložene lokacije na rudniku Gračanica za koju su i dva doktora znanosti, inženjeri i stručnjaci iz oblasti ekologije, rudarstva i geologije u svojim Stručnim mišljenjima dokazali da se radi o ne uvjetnoj lokaciji.

Mještani okolnih Mjesnih zajednica i Udruga Gornjevrbaska eko dolina očekuju nakon ove presude od Kantonalnog suda u Sarajevu hitnu reakciju predsjednika Općinskog vijeća Gornji Vakuf-Uskoplje i vijećnika pojedinačno, koji trebaju pokazati odgovornost i konačno stati u kraj pojedincima koji u svojoj suludoj ideji krše Zakone države Bosne i Hercegovine što je i presuda Kantonalnog suda u Sarajevu dokazala. Koji su to pojedinci odgovorni za ove nezakonite radnje ostaje još da se utvrdi.

 

Nema komentara

Napiši komentar

*

*