Odličan recept za mekane i ukusne lepine
Ukoliko vam se jede toplo i mekano pecivo ovo je recept koji nije previše zahtjevan, a odličan je za večeru.
Za ukusne lepine potrebno vam je: ½ kilograma bijelog brašna, i još malo za posipanje,2 kesice suhog kvasca, 2 kašičice soli, 320 ml vode, 2 kašičice maslinovog ulja i još malo za miješenje.
Način pripreme:
U posudu staviti prvo so, pa brašno, na kraju kvasac. U lončić sipati toplu vodu i dodati ulje. Postepeno dodavati tečnost na brašno i polako prvo vrhovima prstiju miješati sastojke pa ih onda mijesiti uz konstantno dodavanje tečnosti (dok se ne potroši). Brašno treba da se odvaja od zidova posude u kojoj miješate, a tijesto treba da je mekano, ali ne da se lijepi.
Na radnu površinu nasuti malo ulja, pa na to istresti tijesto koje trebate mijesiti pet minuta. Što se duže tijesto mijesi to su poslije bolje lepine. Tijesto ostaviti da odmara u posudi dok se ne udvostruči.
Kada je tijesto spremno, u rernu staviti najveći pleh (obično onaj koji ste dobili kada ste kupili šporet) i uključiti da se grije na 250 stepeni C. Dok se tepsija grije tijesto staviti na radnu površinu posutu sa malo brašna i premijesiti. Podijeliti na 8 malih komada pa svaki oblikovati u krug debljine pola cm.
Sipati malo brašna po vrućem plehu i na njega staviti lepinice (ako je moguće ne vaditi pleh iz rerne). Zatvoriti vrata i peći ih 7 minuta. Ne smiju se prepeći. Izvaditi ih i umotati kratko u krpu.