Let's Do It Bugojno: Budi dio velike ekološke akcije

NVO Sunce Bugojno zajedno sa mladim entuzijastima i ove je godine nositelj ekološkog projekta Let's do it Bugojno, koji će se realizirati u subotu, 18.05.2013.godine.

Let's do it Bugojno je dio projekta Let's do it BiH, koji je dio velike globalne ekološke kampanje Let's do it world. Cilj ove akcije je za jedan dan očistiti što više smeća diljem planete Zemlje i na taj način dokazati da se zajedničkom snagom djelovanja može utjecati na očuvanje okoliša.

Na sam dan akcije 18. maja očekuje se preko hiljadu volontera koji će ukloniti iz prirodnog okruženja što više smeća, te će na taj način pokušati podići svijest i educirati javnost o zaštiti životne sredine.

Na projektu će dan ranije sudjelovati učenici iz osnovnih i srednjih škola iz Bugojno, a na dan akcije mnoštvo članova pojedinih nevladinih organizacija.

Svjesni smo da živimo u okolini gdje je ekološka svijest na niskim razinama, međutim ipak je jasno da mladi Bugojna žele utjecati na promjenu tih okolnosti, te su zato opet prepoznali važnost Let's do it akcije koja će po drugi put pokazati snagu mladih i želju za životom u čistom okolišu istakao jedan od članova navijačke grupe Vandali Bugojno.

Organizatori šalju apel građanima da se pridruže kolektivnom ekološkom djelovanju tako što će se pridružiti čišćenju pojedinih lokacija ili okoliša ispred svojih zgrada i kuća. Da bi svi volonteri bili prepoznatljivi također je potrebno da obuku bijele majice.

Ovaj projekt zahtijeva dosta posla, dobre organizacije, i puno volje, ali mladi grada Bugojna će učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da ovaj projekt što više zaživi te da se akcija provodi svake godine kako bi se uljepšala slika i poboljšala kvaliteta života građana grada Bugojna.

Organizatori ističu da je Općina Bugojno obezbjedila sendviče za sve volontere dok je JKUP Čistoća na raspolaganje stavila mehanizaciju (kamione, bagere i sl.).

Lokacije koje će se kolektivno čistiti su slijedeće, a na dan akcije sastajanje je ispred fontane kod Islamskog centra u ul. Zlatnih Ljiljana u 10 sati.

Učesnici akcije čišćenja :

-sve O.S. na području Bugojna  (Prva O.Š.Jaklić i O.S Bristovi akciju provode u petak),

-sve Srednje škole – lokacije oko škola,

-Udruženje navijača “Vandali Bugojno” – gradski stadion Jaklić i njegovu blizu okolinu,

-FOM SDP- prostor oko zgrade Gorice, autobusku stanicu i gradske ulice,

-Lokalni Ansambl Bugojno – ulice u centru grada,

-Eko Rafting Klub- korito rijeke Vrbas kod stadiona Jaklić,

-neformalna grupa građana  u MZ Gracanica – divlja deponija kod Kameni svatova,

-JKUP Čistoća -Titova Vila,

-MK OUD TOWN Travnik – gradska zona,

-NVO Sunce – gradski park,

-Besim Muminovic – put prema stijeni Pršljani Bugojno.letsdoit

Nema komentara

Napiši komentar

*

*