Investitori zaobilaze Donji Vakuf

Udruženje obrtnika – poslodavaca Donji Vakuf uspješno posluje od 2008. godine, a potencijale svoje regije predstavili su i na ovogodišnjem Sajmu gospodarstva u Mostaru. Kako nam je kazao sekretar Udruženja Ibrahim Ajanović, ovo udruženje predstavlja obrtnike i privrednike koji posluju na području Donjeg Vakufa, Bugojna i Jajca.

Djelatnosti

– Najviše je preduzeća iz drvoprerađivačke industrije, to jeste proizvodnje namještaja. Veoma je malo investitora u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, mala je to sredina pa nas svi nekako zaobilaze. Međutim, bitno je istaći da su u Donjem Vakufu u ekspanziji proizvodnja malina i poljoprivreda, kao i da su velike mogućnosti u drvnoj industriji. To je ono što mi nudimo trenutno, kazao je Ajanović.

Stanje u privredi u ovom dijelu nije ništa bolje nego u ostalim dijelovima BiH, ide nabolje, ali kako je kazao Ajanović, činjenica je da ono uglavnom stagnira. U Udruženju imaju oko 60 obrtnika i privrednika koji se bave raznim djelatnostima, od obrta, zanata, do veće proizvodnje i sve su domaće firme.

– Većinu svojih proizvoda prodajemo u našoj zemlji. Jedan dio ide vani, to radi preduzeće Malak group, koje u zadnje dvije godine dosta izvozi u Francusku, Dansku i Švedsku, kazao je Ajanović, koji je istakao i kako je njihov nastup na ovogodišnjem Sajmu gospodarstva peti, te kako većina izlagača koji dođu sa njima uspiju da ostvare neku saradnju sa drugim firmama učesnicama sajma.

Nova radna mjesta

Za naredni period Ajanović je optimističan, rekao je kako se očekuje otvaranje novih radnih mjesta, te je najavio Sajam obrta i poduzetništva, koji Udruženje organizuje u septembru ove godine. Na ovom sajmu, dodao je, budu firme iz cijele BiH.

Piše: Minela PAMUK/oslobodjenje.ba

Nema komentara

Napiši komentar

*

*