“Impuls” upriličio izložbu fotografija na temu “Žene na tržištu rada”

U petak, 29.8.2014. u 14,00 je u organizaciji Udruženja za pravnu i psihološku pomoć ženama „Impuls“ upriličena izložba fotografija pristiglih na konkurs „Žene na tržištu rada“ u sklopu istoimenog projekta kojeg finansira Ekumenska inicijativa žena. Tri pobjedničke fotografije birane glasanjem preko društvene mreže Facebook Impuls će koristiti i u nastavku svoje kampanje kojom se želi skrenuti pažnju javnosti na realne probleme kršenja ženskih prava u radnom odnosu.

Ovom prilikom je prisutnim sugrađankama zainteresiranim za pitanja ženskih prava u sferi radnih odnosa gospođa Tidža Čaušević prezentirala rezultate anketnog istraživanja koje je obuhvatilo 280 ispitanica sa područja Bugojna, te rezultiralo zanimljivim pokazateljima aktuelnog stanja kad je u pitanju ova problematika. Tako npr. 46% cjelokupnog uzorka ispitanica izjavljuje da su im tokom intervjua za zapošljavanje postavljana pitanja vezana za bračno stanje i djecu, dok je za uzorak uposlenih u privatnom sektoru ovaj procenat i viši i iznosi 62%.

Na pitanje da li su doživjele neprijatnosti na radnom mjestu koje su isključivo spolno uvjetovane, 28% ukupnog uzorka ispitanica odgovorilo je sa „da“, u poređenju sa 37% zaposlenih u privatnom sektoru. Petina ispitanica bila je izložena nepovoljnom tretiranju od strane poslodavca zbog roditeljskih obaveza.

Cjelokupna prezentacija rezultata ankete može se pogledati na prezentacija rezultata ankete.

Danas izložene fotografije bit će dostupne javnosti i u narednom periodu.

Impuls Bugojno (1) Impuls Bugojno (2) Impuls Bugojno (3) Impuls Bugojno (4) Impuls Bugojno (5) Impuls Bugojno (6) Impuls Bugojno (7) Impuls Bugojno (8) Impuls Bugojno (9) Impuls Bugojno (10) Impuls Bugojno (11) Impuls Bugojno (12) Impuls Bugojno (14)

(bug.ba)

Nema komentara

Napiši komentar

*

*