ILK BUGOJNO 50X50: Rad i djelo autorice Maje Bajrić!

Povodom održavanja internacionalne likovne kolonije ,,ILK BUGOJNO 50X50“ (16.-20.januara) u organizaciji ULUSD-a u 2017 godini, ovom prilikom prezentovati ćemo članove – akademske umjetnike koji će pored uloge likovnog stvaraoca biti i mentori mladim likovnim talentima.
Podsjećamo na likovnoj koloniji učestvuju: Maja Skenderović, Maja Bajrić, Nelisa Baždar, Dragana Đurđević i Nihad Ćosić.
Danas vam predstavljamo rad i djelo autorice Maje Bajrić!

BIOGRAFIJA
Maja Bajrić rođena je 30.09.1982. godine u Sarajevu. Svoju formalnu likovnu naobrazbu stekla je na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Radoslava Tadića. U svome stilskom interesovanju, opredijelila se za realizam u klasičnom maniru, kombinovan sa simboličkim, ekspresivnim i impresivnim elementima. Primarni predmet njenog interesovanja su portreti, a potom prikazi životinja i krajolika. U prikazivanju portreta, Maja se fokusira na ostvarivanje određenog emotivnog stanja, kako kroz izraz, tako i putem kombiniranja simboličkih elemenata. Majin kolorit je životan i opsežan. Inspiraciju za isti crpi iz dekorativnih elemenata secesijskog slikarstva, kao i u prirodi, ponašanju organizama, interakciji između različitih organizama i okoliša. Ono što je pokretač njenog stvaralaštva jeste emocionalni doživljaj u svim svojim fasetama.
Formalno obrazovanje:
– Srednja Škola Primjenjenih Umjetnosti Sarajevo
– Edukacija na odjelu za Slikarstvo u privatnom Internatu Abbotsholme School, Velika Britanija
– Akademija Likovnih Umjetnosti Sarajevo, Nastavnički Odsjek, specijalizacija Slikarstvo
Izložbe i aktivnosti:
– Kolektivna izložba u prostorijama ART Kina Kriterion Sarajevo povodom Dana Žena, u organizaciji udruženja SAMUS: 08. Mart 2016.

– Projekt IMAGO MUNDI, Kolektivna izložba u Galeriji Moderne Umjetnosti u Italiji, pod pokroviteljstvom gospodina Bennettona, Nov. 2015.
Mini format, autoportet ulje na platnu, dimenzija 10 x 10 cm

– Kolektivna izložba u prostorijama Re-Kreativa Maj 2015.
Motivi radova cvijeće, akril na platnu.

– Samostalna izložba u Galeriji IPC Maj 2015.
17 radova ulje na platnu, sa temom „Žena- portret autoportreta“. Izložbu otvorio direktor „Sarajevske Zime“, gdin Ibrahim Spahić. Na otvaranju nastupio frontmen benda Bosnische Post.

– Kolektivna umjetnička izložba u Galeriji IPC (International Peace Centre UN) Mart 2015.
Osnovna tema izložbe je bila “No Food’s Land

– Umjetnički performans prilikom ceremonije zatvaranja festivala Sarajevska Zima 2015, baziranom na simboličkoj izvedbi ovogodišnje teme „Metamorfoza“.

– UN projekt „Dijalog za budućnost“: promovisanje suživota i raznolikosti u BiH“ (2014)
Projekt je okupio mlade ljude iz cijele zemlje, koji su bili pod utjecajem poplava u BiH. Maja je u ulozi voditeljice likovne sekcije sa grupom mladih ljudi oslikala frontalni zid hotela Bistrica, Jahorina.

– “Djeca prave gradove” UNICEF umjetnički projekt humanitarnog karaktera

Umjetnički projekt pokrenut kroz zajedničke inicijative raznih humanitarnih institucija sa sjedištem u Sarajevu, sa zajedničkim ciljem podizanja svijesti o djeci s teškim bolestima koje su na intenzivnoj njezi u sarajevskim bolnicama.
– Balkan Parliament Seminar
– European Forum Alpbach Seminar

 

2 komentar

Napiši komentar

*

*

  • HODŽIĆ EMIRA
    12 Januara 2017 at 09:12 - Reply

    PRELIJEPO POKAŽIMO SVIJETU DA I MI MISLIM NA BiH IMAMO TALENTOVANE OBRAZOVANE I KULTURNE POJEDINCE SVE ČESTITKE.

  • Fotka
    11 Januara 2017 at 12:21 - Reply

    Fantastično! Svaka čast. Mnogo dobrih slika. Ljepota!