Hit komedija “Savršen kroj” na sceni Kulturno-sportskog centra Bugojno

Sve o muškim slabostima: Balkansko ludilo u komediji “Savršen kroj”

Bugojanska publika će ovoga petka uživati u velikom pozorišnom ostvarenju- hit komedija „Savršen kroj“ nastupa na pozorišnoj sceni Kulturno-sportskog centra Bugojno.

„Savršeni kroj“ je duhovita komedija o gorkim tranzacijskim iskustvima ljudi na Balkanu.  Dešava se uoči Nove godine, kada beskrupulozni biznismen Marko Milun  dođe do krojača Svetislava Šnajdera kako bi zakripio pantalone koje su mu pukle na ulici. Naizgled banalan susret pretvara se u buran odnos između njih dvojice, a razlog je jedna žena. Ali, tu je priča o propasti i gorkim ljudskim sudbinama u vremenu kada nestaje čitav jedan do sada poznati sistem vrijednosti u društvu.

Predstava „Savršeni kroj“ nastaje po tekstu darovitnog srpskog pisca i dramaturga Vladimira Đurđevića (Balada o Pišonji i Žugi, Ne igraj na Engleze, Tri klase i gospođa Nušić, Bajka o pozorištu) i u režiji poznatog filmskog reditelja i dramskog pisca Jasmina Durakovića.

„Savršen kroj” je komad razotkrivanja i prepoznavanja koji pre svega govori o muškim slabostima. Kroz slučajni susret dvojice po svemu, naizgled različitih muškaraca, drama tretira pitanja morala, stanja u društvu, sistema vrednosti, odnosa muškarca prema ženi. Razotkrivaju se slabosti i strahovi protagonista. Ipak, možda, novokomponovani tajkun Marko i krojač na ivici egzistencije Svetislav i nisu toliko različiti. Možda imaju mnogo više zajedničkog nego što se to u prvi mah čini, a možda ni njihov susret i nije bio slučajan.“ – autor teksta Vladimir Đurđević. 

Uloge u ovome komadu igraju Admir Glamočak (Svetislav Šnajder) i Sead Pandur (Marko Milun), dok ostatak autorske ekipe čine Osman Arslanagić (scenograf) i Lena Stevanović (kostim).

„Ovo je tekst zasnovan na čistoj teatarskim situaciji i urađen po mjeri glumca. Zato oni nose najveći  dio tereta u procesu stvaranja ove predstave. Rad sa glumcima jeste i jedna od osnova stvaranja ove pozorišne predstave, zato svoja čula prilikom gledanja ove predstave treba okrenuti ka njima. Ovu predstavu ćemo sada prepustiti publici, jer za nju je i pisana i postavljena. Teatru publika mora biti važna, a raditi žanr je legitiman put kojim se stiže do nje. Oni koji se ozbiljno bave umjetnošću znaju da je teško napraviti uspješnu komediju. Zato će se život i uspjeh ove predstave mjeriti po broju njenih budućih izvođenja. Neka nas Fortuna prati u tome.“ – reditelj predstave Jasmin Duraković.

Predstava je koprodukcija SARTR-a i UG Scena, dok je izvršni producent predstave Amira Kudumović, viši asistent na odsjeku Produkcije ASU Sarajevo.

Predstava u Pozorišnoj dvorani Kulturno-sportskog centra Bugojno nastupa u petak, 19.05.2017.godine, sa početkom u 20:00 sati. Karte se mogu kupiti i na dan predstave, na biletarnici centra, po cijeni od 7 KM.

Nema komentara

Napiši komentar

*

*