Gradačac: Liljan visok 16 metara u čast borcima Armije RBiH

U Gradačcu, 20. augusta planirano je otkrivanje spomen spomen-obilježja u znak poštovanja svim braniocima Bosne i Hercegovine, Ideja je rođena 2011. godine da se izgradi spomenik na Banderi, koti 449 u Gradačcu.

Spomenički kompleks nalazi se na prostoru od dva dunuma. Ljiljan visine 16 metara s pet latica bit će okružen parkom koji simbolizira odbranu ovoga dijela Bosne i Hercegovine. S ove jedinstvene lokacije pruža se pogled na Gradačac, Posavinu i dio Slavonije.

Aktivnosti na izgradnji spomenika vodilo je Udruženje boraca Patriotska liga Gradačac, gdje ističu da su značajnu ulogu u finansiranju izgradnje ovoga objekta imali domaći privredni subjekti.

“Projekt je podržala i Islamska zajednica u BiH, a od reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića potekla je ideja da se ovaj spomenik proglasi dovištem Domovini”, rekao je Tasin Okić, predsjednik OU PL Gradačac.

Podršku izgradnji spomenika braniteljima Bosne i Hercegovine dala je i Islamska vjerska zajednica, tim povodom reisu-l-ulema Husein ef.Kavazović pokrenuo je inicijativu da se taj spomenik proglasi dovištem Domovini.

„To je zemlja Husein-kapetana Gradaščevića i naša zemlja. On je probudio u nama san o Domovini. Ideju o spomeniku dali su borci Gradačca. Dova za domovinu i sjećanje na san Gradašćevića o njenoj samostalnosti borci ove zemlje pretvorili su u javu. Čuvat ćemo je kad god dušman krene na njene zidine“, kazao je reis Kavazović.

Manifestacione aktivnosti počinju u subotu, 19. augusta, u 19 sati u kompleksu spomenika uz prigodan vjerski program, dok je svečano otvaranje Spomenika borcima ARBiH najavljeno za nedjelju, 20. augusta, od 11:15  sati uz učešće visokih zvaničnika svih nivoa vlasti i Islamske zajednice u BiH. Najavljen je dolazak reisu-l-uleme Husein ef.Kavazovića, člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, federalnog i kantonlnog premijera Fadila Novalića i Bege Gutića, te drugih dužnosnika sa svih razina vlasti.

Nema komentara

Napiši komentar

*

*