Emisija o dobrim obrazovnim praksama „Roditeljski sastanak“ BHT1  snimljena na Dječijoj sceni Teatra FEDRA Bugojno o djeci i mladima iz teatra i Prve osnovne škole Donji Vakuf

Ekipa emisije „Roditeljski sastanak“ BHT1  bila je 28.09.2017.godine u gostima na snimanju  djece  iz Teatra FEDRA Bugojno i Prve osnovne škole Donji Vakuf u okviru programa “Teatrom, bajkom i filmom učimo sretno djetinjstvo“, realiziranog i od strane FMON-a BIH. FMON  je nakon prepoznavanja značaja ovakvih programa u kojima se obrazovne teme spajaju sa umjetničkim djelovanjem i razvojom djece i mladih, prepoznao i ove godine kvalitet ideje nastavnice Vernese i  njenih učenika i u teatru i u školi, i omogućio, zajedno sa Teatrom FEDRA Bugojno da sve izmaštano bude i realizirano.

Urednik emisije „Roditeljski sastanak“,  gospodin Bojan Tomić, izrazio je oduševljenje atmosferom i radom na Dječijoj sceni teatra FEDRA Bugojno i idejama koje djeca, mladi uz podršku odraslih članova iz teatra realiziraju odrastajući kvalitetnije i ljepše sa nijansama  arta u svom djetinjstvu i mladosti.

Program „Teatrom, bajkom i filmom učimo sretno djetinjstvo“ je osmislila i trenutno realizira u radu sa djecom i mladima iz teatra nastavnica Vernesa Manov , uz nesebičnu  pomoć svojih saradnika, djece i mladih iz Teatra FEDRA Bugojno , te učenika  iz Prve osnovne škole Donji Vakuf koji su u okviru vannastavnih aktivnosti članovi jezičke sekcije koju nastavnica vodi u ovoj školi.

Trenutna zainteresiranost za predstavu „SAPUNICA PEČE OČI“ je ogromna i u fazi su razgovori i o mogućim gostovanjima  jer je tema aktuelna. Predstava  govori o odrastanju i ovisnosti odraslih i djece u gledanju previše televizijskih programa u vidu beskonačnih nastavaka serija, sapunica,  i   realityja.

Programom „Teatrom, bajkom i filmom“ obuhvaćeni su svi navedeni sadržaji i djeca zajedno educiraju i sebe i druge u mnogobrojnim segmentima porodičnih, školskih i općih životnih situacija i pojava.

Iz svih ovih aktivnosti proistekao je i scenarij za dokumentarno-igrani film o teen godinama, za mlade, a najmlađi uživaju trenutno u pripremi muzičkog spota za svoju pjesmu „Beskrajem djetinjstva“. Autorica teksta  pjesme „Beskrajem djetinjstva“ i „Bajke o srcu u teatru“ je  nastavnica Vernesa, a autor sjajne muzike je nastavnica Aida Cerić, zaposlenom u Prvoj osnovnoj školi Donji Vakuf, što krug saradnje sa Prvom osnovnom školom Donji Vakuf  na programu čini potpunim.

 

Nesebičnu podršku pruža i direktorica škole, gospođa Selvedina Fazlagić te roditelji djece i iz teatra i iz pomenute škole. Profesorica  književnosti, gospođa Ajla Sušić,  u emisiji će progovoriti o važnosti odrastanja djece u sferama umjetničkog djelovanja.

Prema riječima gospođe Azre Čaluk, roditeljke koja  je pružila nesebičnu podršku u radu jezičke sekcije, tinejdžerima je jako važno da imaju i kvalitetno odrastanje u slobodno vrijeme i način da ispolje svoje afinitete prema umjetnosti, sportu i drugim kvalitetnim sadržajima.

Djeca i mladi, sagovornici u emisiji, pričati će i o predstavama, likovima koje tumače i poeziji i prozi koju stvaraju dok odrastaju.

Emisija „ RODITELJSKI SASTANAK“  snimljena u Bugojnu bit će emitovana 08.10.2017.godine u 13 sati i 15 minuta.

U prilogu ovog teksta uživajte u fotografijama koje su u toku snimanja emisije i proba načinili: Edin Ćatić Bato, Belmin Čaušević i Dina Mekić.

Nema komentara

Napiši komentar

*

*