Devet godina uspješnog rada Udruženja građana ”Eko Element” Bugojno

Udruženje građana Prijatelji prirode ”Eko Element” Bugojno počelo je sa radom u augustu 2008 godine sa ciljem održivog razvoja društva i očuvanja okoliša. Tokom proteklog perioda udruženje je raslo i razvijalo se, tako da danas predstavlja respektabilnu organizaciju u oblasti  životne sredine kako na regionalnom tako i na međunarodnom nivou. U periodu  od 2008 do danas udruženje je implementiralo preko 50 projekata lokalnog, regionalnog i međunarodnog karaktera.

Izdvajamo neke od projekata:

 • Obnova zelenih zona u urbanom dijelu Bugojna, implementiran 2009 godine kojim je obnovljeno niz zelenih površina u urbanom dijelu Bugojna projekat je podržan od strane Švedske razvojne agencije i Regionalnog ekološkog centra zapadnog Balkana.
 • Sačuvajmo naše rijeke, implementiran 2010, kojim je izvršena mikrobiološka i fizičko – hemijska analiza pritoka Vrbasa na području općine Bugojno. Projekt je podržan od strane UNDP i općine Bugojno.
 • Građani grade grad, implementiran 2010, projekt je podržao izradu razvojne strategije općine Bugojno. Projekt je podržan od strane UNDP.
 • Ekološko obrazovanje za održivi razvoj, implementiran 2012 godine. Cilj projekta bio je uvođenje ekološkog obrazovanja u osnovne škole na području SBK. Projekt je podržan od strane Američke ambasade u BiH.
 • Vrbas naša rijeka, implementiran 2013 godine. Projektom je vršeno fizičko – hemijsko ispitivanje toka rijeke Vrbas, od izvora do ušća. Projekt je podržan od strane UNDP.
 • Snaga različitosti i Povratak u budućnost, implementirani 2014 i 2015 godine. Projekti su pridonijeli jačanju razumijevanja i saradnje među mladim ljudima različitih etničkih skupina na području Gornjo – Vrbaske regije. Podržan od Američke ambasade u BiH i općine Bugojno.
 • Osnaživanje žena pokretanjem plasteničke proizvodnje, implementiran 2015 godine. Projektom je dodijeljeno 10 plastenika aktivisticama u NVO sektoru općina Bugojno, Donji Vakuf I Gornji Vakuf Uskoplje. Projekt je podržan od strane Američke ambasade u BiH i općine Bugojno.
 • Za ljepšu budućnost, implementiran 2016 godine. Projekt se bavio uzrocima i posljedicama kriminaliteta kod srednjoškolaca u općinama Gornjo – Vrbaske regije. Podržan od strane Švicarske razvojne agencije i Norveške ambasade.

 Projekti u fazi implementacije su:

 • Uspostava AgroLab-a, laboratorije za fizičko – hemijsku analizu poljoprivrednog zemljišta.
 • Nula Otpada, uvođenje integralnog upravljanja otpadom na području općine Bugojno.
 • Misli zeleno, ekološka edukacija djece iz ruralnih sredina.

Tokom proteklih devet godina udruženje kontinuirano jača svoje ljudske i materijalne kapacitete. Posebno ističemo uspostavu Resursnog centra Bugojno, laboratorije za fizičko – hemijsku analizu vode i zelenog krova.

Uspostava AgroLab-a je jedna od značajnih aktivnosti koje se trenutno implementiraju. Udruženje je učestovalo u projektu SmartStart podržan od strane Europske unije na kojem je poslovni plan AgroLab-a uvršten među deset najboljih u BiH kojim su obezbjeđena sredstva za StartUp aktivnosti.

Aktivisti Eko Elementa su u proteklom periodu prisustovali nizu edukativnih radionica i seminara kako domaćih tako i međunarodnih. Udruženje je član međunarodnih ekoloških mreža, a najznačajnija je SECO grupa. Grupa za programiranje EU fondova u oblasti transporta i ekologije.

U narednom periodu udruženje ima mnogobrojne planove. Pored uspostave AgroLab-a radi se na jačanju poljoprivrede u SBK, zaštite rijeka, uvođenju Nula otpada u općini Bugojno i daljem jačanju sopstvenih kapaciteta što će u konačnici dovesti do održivog razvoja lokalne zajednice. Ovom prilikom ističemo izuzetnu saradnju sa općinom Bugojno i načelnikom općine, gospodinom Hasanom Ajkunićem, te se nadamo da će se ta saradnja nastaviti i u budućnosti na zadovoljstvo građana lokalne zajednice.

 

Nema komentara

Napiši komentar

*

*