Bugojno: Promovisana knjiga prof.dr. Muje Demirovića „Bosna i Bošnjaci u srpskoj politici“

U organizaciji KSC Bugojno u četvrtak 21.09.2017. godine u Kristalnoj sali općine Bugojno upriličena je promocija knjige „Bosna i Bošnjaci u srpskoj politici“ autora prof. dr. Muje Demirovića.

Riječ je o drugom, dopunjenom izdanju prije 17 godina objavljenog djela bh. profesora čije su knjige u akademskoj karijeri našle svoje mjesto i u prestižnim univerzitetskim bibliotekama.

Na promociji knjige pored autora obratili su se i promotori: publicista, istraživač i historičar Mulo Hadžić, prof.dr. Salih Fočo – dekan Filozofskog fakulteta Sarajevo, i Adil Kulenović – predsjednik Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Kruga 99“.

Knjiga “Bosna i Bošnjaci u srpskoj politici” daje dosad najtemeljitiju historijsku i politološku analizu zbivanja na ovim prostorima, ali nastoji ponuditi i model prema kojem BiH u budućnosti više ne bi bila prostor za potkusurivanje velikodržavnih aspiracija iz susjedstva.

Sam autor, Mujo Demirović, istakao je kako je ova knjiga nastala na historijskim činjenicama, te predstavlja početak ideologije “Velike Srbije”, te kako se ona kroz historiju razvijala i kako je kuluminirala 90-tih. Prof.dr. Mujo Demirović je akademik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Univerzitet u Bihaću mu je u 2017. godini u dodjelio počasno zvanja „profesor emeritus“. Obavljao je i dužnost dekana pravnog fakulteta i rektora Univerziteta u Bihaću.

Prof. dr Omer Ibrahimagić u rezenziji knjige piše, između ostalog,: „ Knjiga prof.dr Muje Demirovića „Bosna i Bošnjaci u srpskoj politici“, objavljena 1999.godine, izazvala je izuzetnu pažnju kako akademske zajednice, tako uopšte u širim društvenim krugovima. Do izlaska ove knjige bilo je i ranije pokušaja da se ukaže na ovaj problem. Demirović je ovu teorijsko – naučnu prazninu uspješno popunio kako u bosansko-hercegovačkoj sociološko – politološkoj, tako i u historijsko – pravnoj literaturi“.
Prof. dr Nijaz Duraković ocjenjuje u recenziji da je djelo „Bosna i Bošnjaci u srpskoj politici“ izuzetno značajna knjiga, pionirski poduhvat“.

Nema komentara

Napiši komentar

*

*