Bugojanski zeljanik
Sastojci:
120 g prosa, 4 dcl vode, 150 g palente, 450 g špinata, 3-4 kašike ulja, 3 jaja, pola kašike praška za pecivo, vegeta, so, biber, mljevena paprika, oko 5 dcl mlijeka.
Priprema:
1. Na laganoj vatri kuhati proso sa 4 dcl vode i pola kašike soli 15-ak minuta. Kada se zgusne skloniti s ringle i sačekati da se malo ohladi
2. U drugoj posudi pomiješati špinat, palentu, pavlaku, jaja i sve začine. Dodati mlaki proso, 2,5 dcl mlijeka, 3-4 kašike maslinovog ulja i prašak za pecivo. Sve dobro izmiješati.
3. Sipati u nauljenu tepsiju i peći oko 45 minuta na 200 stepeni. Izvaditi iz rerne i zaliti sa još 2 dcl mlijeka pa vratiti još malo u toplu rernu.