Briga o djeci sa posebnim potrebama iz Srednjobosanskog kantona

Osoblje Osnovne škole “Novi Travnik” priprema nove učionice u kojima će poboljšati uvjete školovanja, ali i omogućiti nastavu na jednom mjestu za svu djecu sa posebnim potrebama od prvog do osmog razreda.

Ova škola, u kojoj nastavu pohađaju djeca sa posebnim potrebama iz cijelog kantona i koja je u Srednjobosanskom kantonu prva omogućila školovanje ovoj populaciji, uskoro će moći primiti daleko veći broj učenika.

 Krajni cilj

Kako je kazala direktorica Anđa Džambas, građevinski radovi su završeni, ostaje tek da se ubaci namještaj i opremi učionica.

– Djeca sa posebnim potrebama bila su razdvojena u tri male učionice, a gradnjom nove omogućit ćemo im kvalitetnije uvjete za nastavu. Trenutno imamo dvadesetak djece od prvog do osmog razreda, a od sljedeće školske godine taj broj će biti znatno veći – kazala je Džambas.

Krajnji cilj je, kaže, da kroz postepeni rad djecu s kategorizacijom prebace u redovne odjele.

Redovni odjeli

– Već imamo četiri učenika koji nastavu pohađaju u redovnim odjelima, a i ostala djeca pokazuju izuzetan napredak pa se nadam da ćemo svake godine biti bogatiji i za nekoliko novih učenika u redovnim odjelima – rekla je Džambas.

Projekt opremanja učionice finansiralo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, a osim škole u Novom Travniku, u čitavom SBK samo još škola u Gornjem Vakufu/Uskoplju od prošle godine ima odjel za djecu sa posebnim potrebama, dok isto pokušava i Katolički školski centar u Travniku.

D. PUCAR/avaz.ba

Nema komentara

Napiši komentar

*

*