Asocijacija FATMA OO SDA Bugojno organizovala Javnu tribinu „Historija bosanskog jezika“

U subotu, 15.04.2017.godine u Maloj sali KSC-a Bugojno Asocijacija FATMA OO SDA Bugojno organizovala je tribinu u povodu 15. aprila, Dana Armije RBiH „Historija bosanskog jezika“. Predavač tribine je bila Senada Milanović, profesorica Bosanskog jezika i književnosti.

-Jako me raduje, prvo da je Asocijacija FATMA upriličila obilježavanje godišnjice Armije RBiH kao jednog od značajnijih datuma u našoj historiji, a sa druge strane drago mi je da je i odabir teme večeras, jer donekle je to vezano jedno sa drugim i u pitanju bosanskog jezika, odnosno večerašnja tema se tiče Bošnjaka prvenstveno kao naroda ali i svih građana Bosne i Hercegovine. U pitanju je službeni jezik koji ima svoj historijski tok, koga mnogi nisu svjesni. Zato mi je drago što je to tema, tim više, što je pitanje Bosanskog jezika u pojedinim kantonima i na prostoru Bosne i Hercegovine poprilično problematizirano zadnjih godina i mislim da je to izuzetno aktuelna. Čestitam odabiru organizatorima koji su odabrali ovu temu za večerašnju tribinu. Svim pripadnicima Armije RBiH, porodicama šehida, RVI, demobiliziranim borcima, svima onima koji su bili u redovima oslobodioca zemlje, čestitam Dan Armije RBiH – rekla je dr. Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH i predsjednica OO SDA Bugojno.

Asocijacija FATMA Bugojno godišnje organizuje bar dvije tribine edukativnog karaktera, a u cilju upoznavanja žena, odnosno majki sa ovim bitnim elementom u odgoju naše djece – kazala je Senada Čizmo, predsjednica Asocijacije FATMA Bugojno.

-Ideja postoji oduvijek i da bi smo mi kao nacija trebali da se što više edukujemo i da pričamo o korijenima našeg jezika, da nam se nebi događalo, da neko ponovo ukine odnosno naziv da ukine jezik, naravno nije nikad ukinut. Upravo iz tog razloga mislim da bi smo svi zajedno trebali da što više čitamo, obrazujemo i da se upoznamo sa osnovim činjenicama koje idu u prilog, odnosno dokazima o postojanju naziva Bosanski jezik. S obzirom da smo svjedoci političke situacije kada se spočitava naziv Bosanski jezik, kada nam neko nameće jezik nacije, gdje bi nam to trebao biti maternji jezik, Bošnjački a ne Bosanski. Upravo iz tog razloga smo ovdje i bit ćemo i narednih nekih dana i mislim da je ovo jedna jako lijepa priča i da svi uzmemo stvari u svoje ruke i da počnemo onako malo agresivnije da pričamo važnosti našeg jezika – poručila je na kraju Senada Milanović, profesorica bosanskog jezika i književnosti.

“Historija bosanskog jezika”
www.bug.ba

Posted by Bug.ba on 15. April 2017

Nema komentara

Napiši komentar

*

*