Akcija “Let’s Do It – Bugojno – milion sadnica za 1 dan”

Nakon dvije uspješno realizovane akcije čišćenja UG „Ruke“ Sarajevo i UG „Mozaik prijateljstva“ Banja Luka organizuju veliku akciju sadnje drveća u jednom danu.

Ciljevi globalne akcije su:

-zasaditi milion sadnica drveća

-obezbijediti učešće namjanje 20.000 volontera

-podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema.

BUDI DIO RJEŠENJA. BUDI DIO NAJVEĆEG VOLONTERSKOG TIMA KOJI NAŠU ZEMLJU ČINI BOLJIM MJESTOM ZA ŽIVOT.

“Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan”je naziv za veliku volontersku akciju sadnje drveća u Bosni i Hercegovini. Ova akcija je posvećena prvenstveno pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, drvoredima, dvorištima i sl. Akcija se planira sprovesti sinhronizovano u jednom danu i sa početkom u isto vrijeme na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine – četvrtak, 24. oktobar 2013. godine, sa početkom u 10 sati

Akciju organizuje Udruženje građana “Ruke”iz Sarajeva u saradnji sa Udruženjem građana „Mozaik prijateljstva“iz Banja Luke, odnosno u partnerstvu sa vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama/fakultetima i drugim nevladinim organizacijama/ udruženjima, kao i uz podršku međunarodne zajednice, akademske zajednice, javnih i privatnih medija (elektronskih i printanih medija), te uglednih osoba iz javne društvene i poslovne sfere života.

UG “Ruke” i UG „Mozaik prijateljstva“ su u posljednjih godinu dana organizovali dvije velike akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada pod nazovom “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan”. Akcije čišćenja su realizovane uz veliku pomoć partnera, sponzora i prijatelja ovog projekta, te uz nesebičnu pomoć i podršku naših vjernih volontera.

Prva akcija je provedena 9. septembra 2012. godine i ostvareni su izvanredni rezultati:

– aktivno učešće 37 500 volontera;

– učestvovanje 105 općina;

– očišćeno 5 500 000 kg otpada.

Druga akcija 18. maja 2013. godine i rezultati su bili bolji od prošlogodišnjih i to:

-aktivno učešće 47 970 volontera;

-učestvovanje 107 općina;

-očišćeno 5 000 000 kg otpada.

Ideja za akciju „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ je proizašla iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše zemlje. Šume su svakodnevno izložene nelegalnim sječama, u šume se već godinama nepropisno odlažu velike količine otpada, šume nisu dovoljno dobro sistemski zaštićene od napada patogena i štetnih insekata, velike površine šuma su minirane (više od 100.000 ha). Također, nedovoljno se ulaže u protivpožarnu zaštitu i svake godine imamo požare koji šumskom fondu nanesu višemilionske štete.

Ciljevi akcije su:

Zasaditi 1.000.000 sadnica drveća;

Obezbijediti učešće najmanje 20.000 volontera;

Podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema putem mnogobrojnih projektnih aktivnosti koje su usmjerene ka edukaciji građana kroz ekološko-edukativne programe, medijske kampanje, okrugle stolove, promocije i druge aktivnosti.

Četvrtak, 24. oktobar 2013. godine u 10 sati

PRIDRUŽITE NAM SE!

ZAJEDNO MOŽEMO ZASADITI

1 000 000 SADNICA ZA 1 DAN!lets do it

Nema komentara

Napiši komentar

*

*